ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οργή για τον βουλευτή που χαρακτήρισε τους Τούρκους «καμηλιέρηδες»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να υποβάλει μήνυση για «υποκίνηση μίσους» σε έναν βουλευτή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), μετά τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε εναντίον των μελών της, τα οποία χαρακτήρισε «κυμινέμπορους» και «καμηλιέρηδες».

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε τέτοιες προσβολές και να τις ανεχόμαστε σιωπηρά», είπε χαρακτηριστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Γκιοκάι Σοφούογλου, πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας (TGB). Επιπλέον, σε βάρος του ακροδεξιού βουλευτή Αντρέ Πόγκενμπουργκ σκοπεύει να καταθέσει μήνυση και η Τουρκική Ομοσπονδία Βερολίνου και Βραδεμβούργου.

Σε μια πολιτική συγκέντρωση την Τετάρτη, αναφερόμενος στους Τούρκους, ο Πόγκενμπουργκ είπε ότι «αυτοί οι κυμινέμποροι έχουν γραμμένη μια γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων», μιλώντας για τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915-16), την οποία η Άγκυρα αρνείται. «Και θέλουν να μας μάθουν εμάς κάτι για την ιστορία και την πατρίδα; Λένε βλακείες! Αυτοί οι καμηλιέρηδες θα έπρεπε να γυρίσουν εκεί απ' όπου ήρθαν, πέρα από τον Βόσπορο, στις καλύβες τους και την πολυγαμία», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις του Πόγκενμπουργκ έγιναν με αφορμή την κριτική που άσκησε η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, η οποία αριθμεί σχεδόν τρία εκατομμύρια μέλη, κατά της δημιουργίας ενός υπουργείου «Εσωτερικών και Πατρίδας», όπως προβλέπεται στην προγραμματική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η συντηρητική καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, ένα από τα ηγετικά στελέχη της TGB, ο Ατίλα Καράμποκλου, είπε ότι αυτό το υπουργείο «δεν θα φέρει τη συνοχή (...) αλλά τον αποκλεισμό και τον διχασμό».

Η προσθήκη της λέξης «Πατρίδα» στον τίτλο του υπουργείου θεωρείται ως κίνηση καλής θέλησης προς τους πιο συντηρητικούς Γερμανούς, που ανησυχούν για την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη χώρα από το 2015 και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στις εθνικές παραδόσεις.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατηγόρησε και αυτός τον Πόγκενμπουργκ για υποκίνηση μίσους. «Ελπίζω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα παρασυρθούν», τόνισε σήμερα σε μια ομιλία του.

Ο ακροδεξιός πολιτικός από την πλευρά του υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει άλλες εθνικότητες και προειδοποιώντας ότι η πολιτική ορθότητα μπορεί να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης. Πέρυσι, ο Πόγκενμπουργκ είχε σοκάρει πολλούς Γερμανούς, όταν έστειλε μηνύματα με το σύνθημα «Η Γερμανία για τους Γερμανούς», που χρησιμοποιούσε συχνά το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ