Ισες αποστάσεις, άνισες συνέπειες

Ισες αποστάσεις, άνισες συνέπειες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Οταν η μία πλευρά είναι επιτιθέμενη και η άλλη σε άμυνα, οι «ισορροπίες» ευνοούν τον επιτιθέμενο. Οταν ο ένας ευθύνεται για μεγάλα εγκλήματα και ο άλλος για μικρά, οι ίσες αποστάσεις βελτιώνουν τη θέση του πρώτου εις βάρος του δευτέρου. Μόλις πριν από δύο ημέρες ήμασταν μάρτυρες αυτής της πολιτικής, όταν, εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, οι ΗΠΑ δήλωσαν: «Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα που θα αποκλιμακώσουν την παρούσα κατάσταση».

Οι ΗΠΑ, όμως, ίσως άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η ανοχή έχει εκθρέψει ένα τέρας το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την πολιτική ίσων αποστάσεων εναντίον της ίδιας της Αμερικής. Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Εάν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να υπακούν στις προσταγές του ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία. Ως πρόεδρος της Τουρκίας, θέλω να είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν ισούται με τις ΗΠΑ. Κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ισούται με τις ΗΠΑ». Αδιαφορώντας για την ειρωνεία όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν αναφερόταν στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Κατά τις ΗΠΑ, ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον των «τρομοκρατών» –όπως τους αποκαλεί η Αγκυρα– Κούρδων της περιοχής «αποπροσανατολίζει» από τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, απαντώντας σε Αμερικανούς αξιωματούχους που προειδοποίησαν την Τουρκία να μην πλήξουν περιοχή στην οποία δρουν δυνάμεις των ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτοί που λένε “αν μας πλήξουν θα απαντήσουμε σκληρά” προφανώς δεν γνωρίζουν το οθωμανικό χαστούκι».

Οταν για τις ΗΠΑ η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται ως ίση με την ελληνική προάσπιση της εδαφικής κυριότητας, όταν τα δικαιώματα της Κύπρου θεωρούνται ίσα με τις αξιώσεις της Τουρκίας, τότε γιατί η Τουρκία να μη θεωρεί τρομοκράτες τους Κούρδους που πολεμούν τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τον εαυτό της ίσο με τις ΗΠΑ και τις αξιώσεις της ίσες με το δίκαιο; Η ανοχή για τα τουρκικά νταηλίκια επέτρεψε στην Τουρκία να πιστεύει πως δικαιούται ό,τι θέλει. Ισως τώρα οι ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι «ίσες αποστάσεις» οδηγούν όχι στην ισορροπία, αλλά στην αδικία. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αυστηρότητα. Οσο, όμως, η χώρα παρασύρεται από την παραφροσύνη ενός ανδρός, δεν μπορούν να την επηρεάσουν. Εκτός εάν εφεύρουν το δικό τους οθωμανικό χαστούκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή