ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με ενιαία γραμμή σε όλα τα «μέτωπα»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Υπάρχει σύμπνοια». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έβγαινε από το στόμα όλων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής –πλην Νίκου Ανδρουλάκη, που έλειπε σε επίσημη αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου–, την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από μια μακράς διαρκείας συνεδρίαση όπου τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας. Αυτό δεν σημαίνει πως πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ήταν βέβαιη μια τέτοια κατάληξη, κάτι που δεικνύει πως το υπό διαμόρφωση νέο κόμμα μπορεί να βρει κοινούς κώδικες, παρά τις επιμέρους διαφορές ακόμα και στα πιο πολύπλοκα προβλήματα που προκύπτουν.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, η διαφοροποίηση εντός του ευρύτερου χώρου εντοπιζόταν μόνο στις λεπτομέρειες, εκεί όμως που, ως γνωστόν, «κρύβεται ο διάβολος». Το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Novartis, υπό το δεδομένο πως στελέχη του αναφέρονται στη δικογραφία, κράτησε εξ αρχής πιο επιθετική στάση, αποτέλεσμα άμυνας «απέναντι στην επίθεση» του Μαξίμου, που σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη πήγε να στήσει μία σκευωρία για «να αποκομίσει πολιτικά οφέλη». Το Ποτάμι, από την πλευρά του, κατήγγειλε ρητώς την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ωστόσο απέφυγε να χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις όπως η «σκευωρία» κρατώντας πιο χαμηλούς τόνους.

Οι μικρές διαφοροποιήσεις δεν στάθηκαν ικανές να αλλοιώσουν το κεντρικό μήνυμα του Κινήματος, που ναι μεν μιλάει σαφώς περί «υπαρκτού σκανδάλου», τονίζει, όμως, πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την υπόθεση Novartis σε «μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων» καταπατώντας «κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Τα εθνικά θέματα

Το ίδιο θετικό κλίμα «συμπόρευσης» αποτυπώνεται και στα άλλα δύο μείζονα εθνικά θέματα των ελληνοτουρκικών και του Μακεδονικού. Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, το Πολιτικό Συμβούλιο απλώς επαναδιατύπωσε την ήδη εκπεφρασμένη άποψή του περί σύνθετης ονομασίας κάτω όμως από την «ομπρέλα» μιας ενιαίας συνθήκης «με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν».

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, το Κίνημα Αλλαγής εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή της κλιμάκωσης. Την ίδια ώρα, δεν «ξέχασε» τα οικονομικά ζητήματα και το περίφημο πλέον τέλος του προγράμματος, πάνω στο οποίο οικοδομεί το πολιτικό της αφήγημα η κυβέρνηση. «Το τέλος του προγράμματος δεν συνεπάγεται την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση», υποστηρίζει ο νέος φορέας, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας έχει νομοθετήσει προκαταβολικά τις διατάξεις του τέταρτου μνημονίου.

Με την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα να έχει απορροφήσει πλήρως τις ηγεσίες των κομμάτων και φορέων του συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής, έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο το επερχόμενο ιδρυτικό συνέδριο. Στο επίκεντρο των οργανωτικών τέθηκε το θέμα των συνέδρων. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, οι σύνεδροι, που θα είναι περίπου 4.500, θα χωρίζονται σε 2.000 εκλεγμένους, 2.000 διορισμένους, 300 γυναίκες διά κληρώσεως και 200 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Από το Ποτάμι διαμηνύουν πως «για εμάς το θέμα δεν έχει κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Σεβαστουπόλεως προσανατολίζεται ακόμα και προς αποχή από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου που θα εκλέξουν τους συνέδρους πάνω στη λογική του «να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί». Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως ο Γ. Καμίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έθεσε θέμα «ενιαίας στάσης» των δύο Κ.Ο. στη Βουλή. Κορυφαίοι παράγοντες των δύο κομμάτων σχολιάζοντας το θέμα είπαν πως «οδεύουμε προς κοινή στάση» εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους από την κοινή γραμμή επί των πολιτικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ