Ποδόσφαιρο χωρίς… σήμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων παρατηρείται αύξηση των εσόδων των ομάδων, που οφείλεται κυρίως στα τηλεοπτικά δικαιώματα, το ελληνικό ποδόσφαιρο ακολουθεί αντίθετη πορεία.

Η δήλωση της NOVA –εταίρου της Σούπερ Λίγκας από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της αλλά και παλαιότερα, επί Α΄ Εθνικής– περί αποχώρησης από την κεντρική διαπραγμάτευση της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, αφενός βάζει σε δίνη το πρώτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα, αφετέρου ενδέχεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων οδηγώντας σε αναγκαστικούς, αλλά όπως φαίνεται αναγκαίους μετασχηματισμούς, που έως τώρα συναντούσαν την άρνηση των ΠΑΕ.

Τα δεδομένα όμως, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν είναι υπέρ των ΠΑΕ και ιδιαίτερα υπέρ των λεγόμενων «μικρομεσαίων». Μέσω της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων οι ΠΑΕ της… δεύτερης ταχύτητας εισέπρατταν ετησίως στη χειρότερη περίπτωση περί το ένα εκατομμύριο ευρώ (εάν επρόκειτο για νεοφώτιστες), ενώ το ποσό ανέβαινε περίπου στο 1,5 εκατ. για τις ομάδες που ήταν περισσότερα χρόνια στην κατηγορία και είχαν μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών. Οι τέσσερις «μεγάλοι» (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) με το κριτήριο της εμπορικότητας που τους ευνοούσε, εισέπρατταν περίπου και κατά τη σειρά που αναφέρθηκαν από 4 έως 2,5 εκατ.

Η NOVA μαζί με τη δήλωση περί παύσης του ενδιαφέροντος να διαπραγματευθεί εκ νέου με τη Σούπερ Λίγκα φανέρωσε και τις προθέσεις της για την επόμενη ημέρα: «Η εταιρεία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής διμερών συμβάσεων στα πρότυπα του “μοντέλου ΠΑΟΚ” το οποίο λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 και ισχύει και για την αγωνιστική σεζόν 2018-2019. To ύψος των διμερών συμβάσεων που θα συνάψει η Nova με τις ΠΑΕ, θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς και σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει και τις 16 ομάδες».

Πηγές προσκείμενες στη NOVA υποστηρίζουν ότι το συνδρομητικό κανάλι θα κινηθεί προς την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ και ακόμα τριών – τεσσάρων ομάδων επιπέδου Ατρόμητου, Πανιωνίου και Ξάνθης.

Τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες ομάδες που θα μείνουν τηλεοπτικά άστεγες; Οπως έχει δείξει το παρελθόν, πρωτάθλημα με τηλεοπτικά άστεγες ομάδες δεν μπορεί να διεξαχθεί. Οι άλλοι παίκτες της τηλεοπτικής αγοράς (π.χ. Cosmote) δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όμως εκτιμάται ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φτάσουν σε προσφορές ανάλογες της NOVA. H EΡΤ, που συνήθως αποτελεί σανίδα σωτηρίας, είναι αμφίβολο αν μπορεί ή αν θέλει να προσφέρει συμβόλαια επιπέδου NOVA.

Αμφίβολο είναι επίσης αν οι 12 «μικρομεσαίες» ομάδες μπορούν, σύμφωνα με την πρόταση Πανόπουλου, να συγκροτήσουν ένα συμπαγές μέτωπο που θα διαπραγματευθεί από κοινού, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Η NOVA, όπως υπενθύμισε γράφοντας τον επίλογο της συμφωνίας της με τον συνεταιρισμό των ΠΑΕ, «είχε προτείνει στη Σούπερ Λίγκα τη μείωση των ομάδων από 16 σε 12 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play-offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Λίγκα. Ομως το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντές της αναίρεσαν τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων».

Πλέον τo ζήτημα της μείωσης των ομάδων στο όνομα ενός ανταγωνιστικότερου και ελκυστικότερου πρωταθλήματος, που θα προσελκύει κατά τα πρότυπα του «μοντέρνου ποδοσφαίρου» θεατές και χορηγούς, μπαίνει βίαια ξανά στην ατζέντα για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου.

Οι ΠΑΕ σ’ ένα νέο τοπίο χωρίς τα χρήματα της NOVA και τις παχυλές χορηγίες του κρατικού ΟΠΑΠ, θα κληθούν να πάρουν γενναίες αποφάσεις για το μέλλον το οποίο φαντάζει πιο σκοτεινό από ποτέ, ειδικά αν στο «κάδρο» ομάδων χωρίς έσοδα μπουν και εξωαγωνιστικοί παράγοντες που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει το ποδόσφαιρο (στημένοι αγώνες, στοίχημα κ.τ.λ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή