ΗΠΑ: Μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν οι επιζώντες του μακελειού στη Φλόριντα

ΗΠΑ: Μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν οι επιζώντες του μακελειού στη Φλόριντα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νεαροί επιζώντες του μακελειού στο λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα την Τετάρτη, ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή μίας μεγάλης εθνικής πορείας στην Ουάσιγκτον, η οποία θα απαιτήσει άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ότι είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν το τραγικό συμβάν της Τετάρτης «σημείο καμπής» στην ευρύτερη συζήτηση για το αμφιλεγόμενο και ευαίσθητο ζήτημα της οπλοκατοχής σε εθνικό επίπεδο.

Οι μαθητές ανακοίνωσαν την έναρξη της καμπάνιας «Μarch for Our Lives» (Πορεία για τις Ζωές μας) το πρωί της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πορεία στην Ουάσιγκτον είναι προγραμματισμένη για τις 24 Μαρτίου. Παράλληλα, ζητούν τη διεξαγωγή αντίστοιχων διαδηλώσεων και σε άλλες πολέις των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν οι επιζώντες του μακελειού στη Φλόριντα-1

(AP Photo/Brynn Anderson)

Η επίθεση του 19χρονου Νίκολας Κρουζ στο λύκειο υπήρξε η πιο πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στις ΗΠΑ από το 2012, αφήνοντας 17 άτομα νεκρά, μαθητές και μέλη του προσωπικού του σχολείου.

Δίνοντας μία γεύση των επικείμενων δράσεων τους, οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση μαζί με τους γονείς τους κοντά στο Πάρκλαντ το Σάββατο, ζητώντας δράση από την πολιτική ηγεσία της χώρας, και όχι μόνο προσευχές και συλλυπητήρια.

ΗΠΑ: Μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν οι επιζώντες του μακελειού στη Φλόριντα-2

 (AP Photo/Brynn Anderson)

Η πιο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή της συγκέντρωσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα η ομιλία της μαθήτριας Έμα Γκονζάλεζ, η οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων πολιτικών, τόσο Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών, κατηγορώντας τους για τις σχέσεις τους με την Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association-NRA) και κυρίως για το γεγονός ότι έχουν δεχτεί τις χρηματοδοτήσεις της. «Σε κάθε πολιτικό που δέχθηκε τις χρηματοδοτήσεις της NRA – ντροπή σας!», είπε χαρακτηριστικά η 18χρονη μαθήτρια.

«Κάθε πολιτικός και από τα δύο κόμματα που δέχεται χρήματα από την NRA, ευθύνεται για αυτού του είδους τα περιστατικά», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος  ο Κάμερον Κάσκι, μαθητής της πρώτης λυκείου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. 

Η πανίσχυρη Εθνική Ένωση Όπλων αντιτίθεται σθεναρά σε οποιονδήποτε νομοθετικό περιορισμό του δικαιώματος των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση της NRA την περασμένη χρονιά, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται «ποτέ» να καταπατήσει το δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να φέρουν όπλα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό μετά το τελευταίο τραγικό συμβάν.

Ωστόσο, μετά από την κατακραυγή που δέχθηκε από τους Δημοκρατικούς για αυτό τον λόγο, στράφηκε με δριμύτητα εναντίον τους, κατηγορώντας τους ότι ενώ μπορούσαν να αλλάξουν τη νομοθεσία σχετικά με την οπλοκατοχή, όταν ήλεγχαν και τους δύο θαλάμους του Κογκρέσου τα πρώτα χρόνια της προεδρίας Ομπάμα, «δεν το έκαναν, γιατί απλά δεν ήθελαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή