Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν καινοτόμους βιοδιαλυτούς αισθητήρες οπτικών ινών

Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν καινοτόμους βιοδιαλυτούς αισθητήρες οπτικών ινών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών Σταύρο Πισσαδάκη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων, η οποία περιλαμβάνει την Μαρία Κωνσταντάκη και τον Ιωάννη Κονιδάκη, σε συνεργασία με την ομάδα του Πολυτεχνείου του Τορίνο ανέπτυξαν για πρώτη φορά αισθητήρες θερμοκρασίας οπτικών ινών, οι οποίοι μπορούν να διαλύονται σταδιακά και εξ ολοκλήρου σε βιολογικά υγρά ή σε νερό.

Οι βιοδιαλυτοί αισθητήρες παρουσιάζουν χαμηλή τοξικότητα και εύκολη διαλυτότητα, κάτι που τους καθιστά ελκυστικούς για πλήθος δυνητικών βιοϊατρικών εφαρμογών, όπως για την παρακολούθηση της πόρωσης των καταγμάτων των οστών ή για την ασφαλέστερη εξερεύνηση των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου ή άλλων εσωτερικών οργάνων.

Η ανάπτυξη και η λειτουργία των εν λόγω αισθητήρων παρουσιάσθηκαν στο διεθνές περιοδικό οπτικής «Optics Letters», ενώ προβλήθηκαν ως ρηξικέλευθη τεχνολογία και από την Οπτική Εταιρεία της Αμερικής.

Οι καινοτόμοι φωτονικοί αισθητήρες, που έχουν διάμετρο διπλάσια μίας ανθρώπινης τρίχας, διαλύονται σταδιακά σε βιοσυμβατά υγρά μέσα σε μερικές ώρες έως λίγες ημέρες. Μέχρι τα τελικά στάδια της διάλυσης τους, συνεχίζουν να παρέχουν μετρήσεις θερμοκρασίας για το περιβάλλον τους και είναι ασφαλείς για το ανθρώπινο σώμα.

Οι Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,  σε συνεργασία με την ομάδα του Πολυτεχνείου του Τορίνο, συνεχίζουν την περαιτέρω φωτονική και βιοχημική εξέλιξη των αισθητήρων, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων λειτουργίας τους και τη βελτιστοποίηση της βιοδιαλυτότητάς τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή