H Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας

H Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε Β3 από Caa2 προχώρησε ο οίκος Moody's, διατηρώντας θετικό outlook.

Ο Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και θα επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού.

«Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στις φορολογικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις της και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της έχουν βελτιωθεί. Ενώ οι πιστωτές της στη ζώνη του Ευρώ εξακολουθούν να δεσμεύονται να παρέχουν οικονομική στήριξη, εάν χρειαστεί, οι βελτιώσεις αυτές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να περάσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και να συνεχίσει την χρηματοδότηση βάσει της αγοράς για πρώτη φορά από το 2010. Συνεπώς, ο κίνδυνος αθέτησης της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά», σημειώνει η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι:

1. Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις τράπεζες.

2. Η Moody's εκτιμά πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους. 

3. Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο. 

Το θετικό outlook σημαίνει ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό αξιόχρεο, εάν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων, οδηγώντας σε διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και πιο έντονη μείωση του δείκτη Δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Το «ταβάνι» αξιολόγησης για τα ομόλογα αυξήθηκε επίσης στο Ba2 από B3 αντανακλώντας το μειωμένο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίστοιχα, το «ταβάνι» αξιολόγησης για τις καταθέσεις έχει αυξηθεί σε Β3 από Caa2.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή