Μείζον ζήτημα της Κύπρου με ΕΝΙ και Ρώμη – Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Μείζον ζήτημα της Κύπρου με ΕΝΙ και Ρώμη – Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουντρέτ Οζερσάι αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Καθημερινή Κύπρου» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για να θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την Κύπρο. Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία, σημείωνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η «Καθημερινή» Κύπρου.

Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Εξάλλου, μιλώντας στο CNN Turk, o Mουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως, «αν δεν υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά και νέο μοντέλο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με τους δικούς της σχεδιασμούς». Και ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στα περί συνάντησης Οζερσάι με στελέχη της ΕΝΙ, η εταιρεία έχει αποφύγει να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση, κάτι που αφήνει σκιές στο θέμα.

Εγκυρη πηγή στην Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με ενημέρωση, που είχε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη από την ιταλική εταιρεία ENI δεν έγινε συνάντηση του κ. Οζερσάι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι και άλλα στελέχη της εταιρείας.

Μετά από αυτό η τουρκική πλευρά διευκρίνισε ότι η συνάντηση έγινε με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λάπο Πιστέλι. Συναφώς υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο διεθνούς υπουργικής συνάντησης, ότι η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης «σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί «συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα».

Η συνάντηση έγινε, ενώ είχε τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη τουρκική Νavtex. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την συνάντηση εκείνη ξεκίνησε το παρασκήνιο για την πρόσκληση Οζερσάι στη Ρώμη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα με τον κ. Οζερσάι θα τεθεί «έντονα» από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η τελική απόφαση για τα επόμενα βήματα βρίσκεται σε Ρώμη και ΕΝΙ.

Τα ζητήματα αυτά προφανώς και θα τεθούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο δημιουργούν μείζον ζήτημα πρωτίστως για την ΕΝΙ η οποία βρίσκεται σε 6 «οικόπεδα» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε ένα μόνη, δύο σε κοινοπραξία με την γαλλική TOTAL και σε άλλα τρία με την KOGAS.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση θέτει επτά ερωτήματα:

1. Ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί της τ/κ πλευράς ότι η πρόσκληση για μετάβαση του κ. Οζερσάϊ στη Ρώμη έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας;

2. Ευσταθούν οι ισχυρισμοί από τ/κ πλευράς ότι το ιταλικό ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων μετά από υπόδειξη της Άγκυρας;

3. Με ποια ιδιότητα ο επικεφαλής της ENI συνάντησε τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων.

4. Τη συνάντηση ζήτησε η τ/κ πλευρά ή η εταιρεία;

5. Η ΕΝΙ γιατί δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με ένα λεγόμενο αξιωματούχο μιας παράνομης οντότητας η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία

6. Η ΕΝΙ ενημέρωσε, ως όφειλε, τον στρατηγικό της συνεργάτη που είναι η Κυπριακή Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της ΑΟΖ;

7. Ισχύουν οι πληροφορίες πως στην μυστική συνάντηση η ΕΝΙ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει προτού βρεθεί διπλωματική λύση;

Επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποιείται ότι στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε τα ξημερώματα για την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύριο (Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου) θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, και με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα.

Η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε σχετικά διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης έστειλε προχθές επιστολή και στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΚΕΛ: Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης

Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε, σχολιάζοντας την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι «κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος τα συνθήματα ότι η Κύπρος έχει συμμαχίες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε τονίσει πως με άλυτο το Κυπριακό θα υπήρχαν προβλήματα στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ΑΟΖ, πρόσθεσε, «είναι ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων, αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματος». Δεν σημαίνει όμως, όπως τόνισε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί τις όποιες απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις, αλλά να στηριχθεί λύση με βάση τις αρχές, που συμφωνήθηκαν. Στόχος αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και όχι η κλιμάκωση «με την άντληση και εξουσίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, πιστεύοντας ότι η Τουρκία θα εξαναγκαστεί σε υποχώρηση».

Πηγή: ΑΠΕ-MΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή