ΚΟΣΜΟΣ

Χειροβομβίδα εναντίον ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο

REUTERS, A.P.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Βετεράνος του γιουγκοσλαβικού στρατού, χειριστής των αντιαεροπορικών πυροβόλων με τα οποία οι Σέρβοι προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ το 1999 ήταν ο 42χρονος Ντάλιμπορ Τζαούκοβιτς που εξαπέλυσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης χειροβομβίδα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Εν συνεχεία, ο Τζαούκοβιτς αφαίρεσε τη ζωή του πυροδοτώντας δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

Η χειροβομβίδα άνοιξε μικρό κρατήρα στον περίβολο της πρεσβείας, σε ώρα κατά την οποία το κτίριο ήταν άδειο, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Οι Αρχές δεν προχώρησαν σε ανακοίνωση ως προς τα κίνητρα του δράστη.

«Επέδειξε πραγματικό πατριωτισμό στη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών», δήλωσε ο εξάδελφός του, Μίλουτιν Ντραγκίτσεβιτς. Στο προφίλ του, ο Τζαούκοβιτς είχε αναρτήσει τιμητική πλακέτα που του είχε απονείμει ο τότε Γιουγκοσλάβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πέρυσι τον Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ο Τζαούκοβιτς είχε γράψει «Οχι στο ΝΑΤΟ». Μερίδα κατοίκων του Μαυροβουνίου διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να την εντάξει στον συνασπισμό που τη βομβάρδισε όσο ακόμη ήταν μέρος της Σερβίας. Το Μαυροβούνιο αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2006, ενώ αποτελεί το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ. To Κόσοβο, για το οποίο έγινε ο πόλεμος, φιλοξενεί σήμερα γιγάντια αμερικανική βάση.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η εισαγγελέας Λέπα Μεντένιτσα. Οι Αρχές της χώρας, σε συνεργασία με το FBI, ερευνούν τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία χρησιμοποιούσε ο δράστης προκειμένου να διαπιστωθεί αν ενήργησε μόνος του.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ