Εξετάζει απόσυρση από τη συμφωνία το Ιράν

Εξετάζει απόσυρση από τη συμφωνία το Ιράν

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το Ιράν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν παραταθεί το οικονομικό εμπάργκο της Δύσης, έθεσε χθες επί τάπητος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής δημοκρατίας.

«Αν συνεχιστεί η πολιτική τής σύγχυσης και αβεβαιότητας γύρω από τη συμφωνία, αν εταιρείες και τράπεζες (της Δύσης) εξακολουθήσουν να μη συνεργάζονται με το Ιράν, τότε δεν θα μπορέσουμε να μείνουμε σε μια συμφωνία από την οποία δεν αποκομίζουμε κανένα όφελος», προειδοποίησε ο Αμπάς Αρακτσί σε χθεσινή ομιλία του στο Λονδίνο.

Σε πείσμα της ιστορικής συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό και τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι μεγάλες δυτικές τράπεζες κρατούν κλειστές τις πόρτες τους στο Ιράν εξαιτίας του φόβου αμερικανικών κυρώσεων. Ο Τραμπ έχει καλέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του να αναθεωρήσουν τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «φρικτά ελαττώματα». Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να περιλάβει η συμφωνία και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ υποστηρίζει ότι κρίσιμοι περιορισμοί και έλεγχοι, που προβλέπονται από τη συμφωνία, θα εκλείψουν ύστερα από μία δεκαετία. Απαντώντας, ο Αρακτσί υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ρήτρα λήξης ισχύος των περιορισμών και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε στο μέλλον να συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα, εφόσον η συμφωνία για τα πυρηνικά εφαρμοστεί και από τις δύο πλευρές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή