Ο Διευθυντής του Δημόκριτου στην «Κ» για την Tesla: Επένδυση στο επιστημονικό κεφάλαιο της Ελλάδας

Ο Διευθυντής του Δημόκριτου στην «Κ» για την Tesla: Επένδυση στο επιστημονικό κεφάλαιο της Ελλάδας

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, μίλησε στην «Κ» για τη φιλοξενία του πρώτου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Tesla στην Αθήνα, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Δημοκρίτου.

Ο κ. Νούνεσης, επισήμανε τη σημασία που έχει η επένδυση της Tesla στην Ελλάδα  λόγω του επιστημονικού της κεφαλαίου.

«Όταν η παγκόσμια καινοτομία αποφασίζει να επενδύσει σε μία χώρα λόγω του επιστημονικού της κεφαλαίου, αυτό είναι εξαιρετικά χαρμόσυνη είδηση. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό και να σχεδιάσουμε να προσελκύσουμε καινούριες Tesla στο άμεσο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Έχουμε το διανοητικό δυναμικό για να το πετύχουμε.  Για χάρη του έρχεται η Tesla στην Ελλάδα».

Ο Διευθυντής του Δημόκριτου στην «Κ» για την Tesla: Επένδυση στο επιστημονικό κεφάλαιο της Ελλάδας-1

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης

Όπως μας είπε ο κ. Νούνεσης, η απόφαση της Tesla για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, «προέκυψε κυρίως από ενέργειες που ξεκίνησαν από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος σε συνεργασία με τον Έλληνα επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, Κωνσταντίνο Λάσκαρη, έφεραν την εταιρεία στην Ελλάδα.

«Ο Δημόκριτος επελέγη για πολύ πρακτικούς και επιστημονικούς λόγους. Η Tesla έρχεται σε ένα περιβάλλον που έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα, ενώ ήδη λειτουργούν 33 πολύ δυναμικές εταιρείες στο Τεχνολογικό Πάρκο. Η Tesla θα εκμεταλλευθεί όλο αυτό το περιβάλλον για να πραγματοποιήσει όσα έχει σχεδιάσει στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νούνεσης και πρόσθεσε ότι «είναι ανοιχτές οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για συνεργασία της Tesla μαζί με τις ερευνητικές ομάδες του Δημόκριτου αλλά και με άλλες ερευνητικές ομάδες της χώρας».

Το σχέδιο της Tesla για την Ελλάδα

Μηχανικοί υψηλής κατάρτισης θα στελεχώνουν το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Tesla στην Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρίας, «η συγκεκριμένη ομάδα θα εστιάσει αποκλειστικά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης ώστε να επιταχύνει  την ηλεκτροκίνητη τεχνολογία διαμέσου στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ».

Όπως επισημαίνει το electrek, τρεις από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla είναι Έλληνες και αποφοίτησαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Λάσκαρη, τον Κωνσταντίνο Μπούρχα και τον Βασίλη Παπανικολάου. Και οι τρεις τους εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας στο Πάλο Άλτο.

Η εταιρεία θέλει τώρα να χρησιμοποιήσει περισσότερους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς μέσω ενός γραφείου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος της Tesla πρόσθεσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι μηχανικοί και καλά πολυτεχνεία  που προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Η ερευνητική ομάδα θα είναι αρχικά μικρή και θα αποτελείται από 10 μηχανικούς και θα στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο του Δημόκριτου.

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο «Δημόκριτος»:

«Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον Δημόκριτο για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων. Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας. Δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική.

Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κύριο Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κύριο Κωνσταντίνο Μπούρχα υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική! Ευχαριστούμε θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και τους συνεργάτες του για όλη την στήριξη.

Ο ερχομός της Tesla Greece επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» έχει μπει σε μία νέα περίοδο. Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα όμορφο, καταπράσινο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου και πρωτίστως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας ενώ παράλληλα στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα.

Το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στο Δημόκριτο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους. Η ανάγκη για χώρους είναι ήδη πολύ μεγάλη και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες.»

«Καλή κίνηση για την Tesla»

Όπως αναφέρει το Electrek, πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και πιθανότατα μία καλή κίνηση για την Tesla. Οι τρεις Έλληνες μηχανικοί μεταφέρθηκαν στο Πάλο Άλτο για να δουλέψουν πάνω στις ηλεκτρικές μηχανές της Tesla ωστόσο,  μία εγκατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία ευκολότερη εναλλακτική για την προώθηση και πώληση των ηλεκτροκινητήρων.

Η έμφαση της Tesla στην εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων χαρακτηρίζεται εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς η εταιρεία εξελίσσεται σε μεγάλο κατασκευαστή τους ενώ επεκτείνεται και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο Διευθυντής του Δημόκριτου στην «Κ» για την Tesla: Επένδυση στο επιστημονικό κεφάλαιο της Ελλάδας-2

O ιδρυτής, γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla Motors, Έλον Μασκ

Ο επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας της Tesla, κ. Στράουμπελ, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι βλέπει τη δύναμη της εταιρείας στα ηλεκτρονικά ως το βασικό πλεονέκτημα της στη βιομηχανία.

Η εταιρεία, έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια, για τους κινητήρες των μοντέλων S και X, ενώ παράλληλα κατασκευάζει κινητήρες για τις ηλεκτρικές εκδόσεις του Toyota Rav4, του Smart αλλά και της Mercedes B-class.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή