Στα υψηλά 7ετίας η ανάπτυξη της Φινλανδίας το 2017

Στα υψηλά 7ετίας η ανάπτυξη της Φινλανδίας το 2017

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη χρονιά, η οικονομία της Φινλανδίας εμφάνισε τη δυναμικότερη ανάπτυξη στα τελευταία επτά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από δέκα χρόνια η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας είχε δεχθεί πλήγμα στους κλάδους εκείνους οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούνταν πυλώνες της – όπως η υψηλή τεχνολογία και η δασοκομία. Το 2017 αναπτύχθηκε 3%, προσφέροντας ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη επηρεάζει θετικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά ταύτα, ο ρυθμός του 3% υστερεί εν συγκρίσει με τις προβλέψεις των αναλυτών, δεδομένου ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017 το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,7% από το αρχικό 1,1%. Το εν λόγω διάστημα οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 2,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επενδύσεις ελαττώθηκαν κατά 0,4%, όπως παρατηρεί ο οικονομολόγος της Danske Bank, Γιούκα Απελκβιστ. «Υπάρχει κάποια ανησυχία με τις εξελίξεις αυτές», πρόσθεσε ο ίδιος. «Χωρίς να γίνουν επιπλέον επενδύσεις, η εγχώρια παραγωγική δυνατότητα θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη, ακόμα κι αν παρατηρείται ζωηρή ζήτηση από τη διεθνή αγορά».

Παρά τις θετικές ενδείξεις, όπως η υψηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αναμένεται πως το τρέχον έτος η οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι το 2017. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, άλλωστε, προέβλεψε χθες ότι το 2018 η ανάπτυξη της Φινλανδίας θα επιβραδυνθεί στο 2,5% και στο 2% το 2019 εξαιτίας της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού και της δύσκαμπτης αγοράς εργασίας. Το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών Aλεξάντερ Στουμπ είχε αποκαλέσει τη χώρα του «τον ασθενή της Ευρώπης», καθώς προσπαθούσε να ορθοποδήσει έπειτα από σοβαρά πλήγματα που είχε δεχθεί. Τέτοια ήταν η δραστική αποδυνάμωση της κάποτε κραταιάς Nokia, αλλά και οι επιπτώσεις από την ύφεση στη γειτονική Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή