ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι δασμοί του Τραμπ έπληξαν τη Wall Street

REUTERS

Το αμερικανικό χρηματιστήριο βρισκόταν στο «κόκκινο» χθες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αντιληφθούν τι συνέπειες θα έχει η πολιτική οικονομικού προστατευτισμού που ακολουθεί όλο και πιο έντονα ο πρόεδρος Τραμπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέα μεγάλη υποχώρηση σημείωσε χθες η Wall Street, εξαιτίας της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, εξαιτίας φτωχών εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με τις προθέσεις της Fed.

Η Wall Street βρισκόταν στο «κόκκινο» χθες το βράδυ, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αντιληφθούν τι συνέπειες θα έχει η πολιτική οικονομικού προστατευτισμού που ακολουθεί όλο και πιο έντονα ο πρόεδρος Τραμπ. Ο δείκτης S&P αργά χθες το βράδυ σημείωνε απώλειες 1,67% και ο Dow Jones 1,79%. Νωρίτερα στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx Europe 600 είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων με υποχώρηση 1,26%. Ο FTSE 100 είχε κλείσει στο Λονδίνο με πτώση 0,78%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με πτώση 1,97% και στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κλείσει με απώλειες 1,09%. Παρόμοια εικόνα σε Μιλάνο και σε Μαδρίτη, με τον FTSE MIB να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με πτώση 0,70% και τον IBEX 35 να κλείνει έχοντας χάσει 1,03%. Από τις ευρωπαϊκές μετοχές ξεχωρίζει η υποχώρηση της μετοχής της Carrefour κατά 6%, αφότου η εταιρεία μείωσε το ύψος του μερίσματος και εμφανίστηκε επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές της το 2018. Υποχώρηση 6,1% είχαμε και για τη μετοχή της εταιρείας πώλησης ρούχων διαδικτυακά Zalando, εξαιτίας της πρόθεσής της να επεκταθεί σε δύο νέες αγορές, επενδύοντας μεγάλα ποσά.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, χάρη στα καλά οικονομικά στοιχεία (ανεργία - πληθωρισμός - μισθοί). Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν χθες βράδυ στο 1,2195, πρακτικά αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 2,8205%, χαμηλότερα κατά σχεδόν πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με την Τετάρτη. Η διαφορά μεταξύ διετούς γερμανικού και αμερικανικού κρατικού ομολόγου διευρύνθηκε χθες στις 281 μονάδες βάσης, διαφορά που είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 1997. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 0,62%, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ