Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)

Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)

8' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη ημέρα, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Περισσότεροι από 400 ομιλητές από όλον τον κόσμο αναμένεται να δώσουν το παρών και περίπου 60 καίρια θέματα θα αναλυθούν διεξοδικά, με στόχο τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής της χώρας, της περιοχής μας και τη διαμόρφωση μίας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

(Δείτε εδώ απευθείας)

Μητσοτάκης: Θέλουν εκλογές με «λάσπη»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία, προέβλεψε εκλογές «λάσπης», στις οποίες θα σύρει τη χώρα η κυβέρνηση και διαμήνυσε ότι, όταν ρέει η λάσπη, «δεν υπάρχουν καθαροί νικητές και ηττημένοι».

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτες» για τη σύγχρονη δημοκρατία παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες, όπως είπε, «δεν είναι κολακευτικές», αλλά κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με την Πολωνία.

Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)-1

Συνομιλώντας με τον γνωστό δημοσιογράφο Martin Wolf, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και στο μότο «ευκαιρίες αντί για επιδόματα», προανήγγειλε κυβέρνηση τεχνοκρατών και τόνισε ότι το κόμμα είναι συντεταγμένο στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας, την οποία, όπως είπε, «δεν διαπραγματεύομαι».

Ερωτηθείς για τις διώξεις έναντι του Ανδρέα Γεωργίου, επανέλαβε πως δεν σχολιάζει εν εξελίξει υποθέσεις, τόνισε, ωστόσο, ότι «ήρθε η ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία». Παραδέχθηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του στην επίτευξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας στις εκλογές είναι «ο κυνισμός και η απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα», εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση πως έχουν συντελεστεί αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι θα ζητήσει εντολή «για σαφή πολιτική αλλαγή».

Πρόταση Αβραμόπουλου για μόνιμο Φόρουμ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης:

Tη σύσταση ενός μόνιμου Φόρουμ όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μελών ή όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρότεινε ο Ελληνας Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, στο Φόρουμ θα συμμετέχουν οι ηγεσίες των χωρών, τα πολιτικά συστήματα, οι κοινωνικοί εταίροι, οι επιχειρηματικές ενώσεις, οι εκπρόσωποι του πολιτισμού, με σκοπό να θεσμοθετηθεί σε τακτική βάση ο διαρκής διάλογος για την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και το κυριότερο των κοινών προοπτικών.

Στόχος είναι η από κοινού διάνοιξη της κοινής για όλους ευρωπαϊκής λεωφόρου, όπου το αξιακό υπόβαθρο της Ενωμένης Ευρώπης θα είναι το ισχυρό θεμέλιο για να αναδειχθεί η περιοχή των Βαλκανίων στο κατεξοχήν παράδειγμα συνύπαρξης, σταθερότητας και αλληλεγγύης για τον κόσμο ολόκληρο και για να αφήσει η σημερινή ηγεσία όλων των χωρών της περιοχής την πιο σημαντική κληρονομιά στις επόμενες γενεές, την κληρονομιά της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)-2

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι Ευρώπη. Ιστορικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά. Και βέβαια η συνεργασία μας, δεν περιορίζεται και δεν θα περιορισθεί στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Είναι κορυφαία ζητήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή προϋποθέτει:

-την εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου,

-την καταπολέμηση της διαφθοράς,

-τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ,

-καθώς και τη βελτίωση της οικονομίας αλλά και

-τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επομένως, η προοπτική μιας μελλοντικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Βίζερ: Συντηρητικοί οι υπολογισμοί για το κόστος 200 δισ. από τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ

Όχι μόνο «ασφαλή» αλλά και «συντηρητική» χαρακτήρισε ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ την πρόσφατη εκτίμησή του ότι το πρώτο  εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατά τη διάρκεια συζήτησης την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, ο κ. Βίζερ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit.

Ο κ. Βίζερ, παραδέχτηκε ότι το 2010 «η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι «χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα», εξηγώντας  ότι ο βασικός λόγος ήταν πως δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοηθείας όπως απαιτούσε το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)-3

Ο κ. Βίζερ περιέγραψε δύο περιστάσεις που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit, τόσο  το 2012 αλλά, κυρίως, το καλοκαίρι του 2015.

Σημείωσε μάλιστα ότι η τακτική μελών της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, ήταν να «προκαλούν» το Grexit  και αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβαινε ενεργά στην υπόθεση της Ελλάδος.

«Ο τέως Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου τηλεφωνούσε μέχρι και πέντε φορές την εβδομάδα στον τότε πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ» αποκάλυψε ο Τόμας Βίζερ.

Σημίτης: «Παραμύθι» όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί καθαρής εξόδου

«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Οι λόγοι είναι πολλοί, για τους οποίους δεν μπορεί να συμβεί αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ο κ. Σημίτης και παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών». Όπως πρόσθεσε, στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις.

Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. «Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε γιατί η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως και τα προηγούμενα ήταν ελληνικά, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. «Το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό ήταν αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ρύθμιση, ο οποία, όμως, θα είναι υπό αίρεση, η διαδικασία θα είναι βαθμιαία, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, μετά το τέλος των μνημονίων.

Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)-4

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, να σταματήσουν τα «εθνικολαϊκιστικά και δήθεν αριστερά πειράματα», να σταματήσουν οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις και να υπάρξει μία νέα εθνική αυτογνωσία.

«Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη» υπενθύμισε. Επομένως, ανέφερε, «ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μία νέα εθνική αυτογνωσία, αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μία νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις».

Μπακογιάννη: Nα χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας

«Χρειάζεται μία νέα στρατηγική έναντι της Τουρκίας, μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου με τη γειτονική χώρα για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής Αθήνας-Άγκυρας, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί». Αυτό τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ταυτόχρονα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι απλώς «παρακολουθεί» τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή, είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, πολλά από αυτά για πρώτη φορά και με αυτήν την ένταση» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και αφού παρατήρησε ότι «τα Ίμια 2 έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τα Ίμια 1», σημείωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται και στο Αιγαίο, αλλά εμφανίζεται κυρίως στην Κύπρο και καθένας πρέπει να κάνει μία πολύ σωστή και σε βάθος ανάλυση των νέων δεδομένων. Η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Είναι μία διαφορετική Τουρκία, με διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του και κάνει κινήσεις στρατηγικής συνεργασίας στο εσωτερικό του, τις οποίες είχε αποφύγει στο παρελθόν. Τα δεδομένα που ξέραμε έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαία η παρουσία τουρκικών πλοίων στο Οικόπεδο 3 της Κύπρου. Έχει μεγάλη σημασία ποιο οικόπεδο επέλεξαν για να δημιουργήσουν την ένταση. Άρα, πιστεύω ότι η Τουρκία, στη φάση αυτή, έχει ανοίξει όλη της την βεντάλια και το σημερινό επεισόδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Έβρο, και οι πρώτες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν εφησυχασμό».

Δεύτερη μέρα για το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – (Live)-5

Στο ερώτημα τι πρέπει, κατά τη γνώμη της, να κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε:

«Το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το πρόβλημα είναι ελληνοτουρκικό, είναι τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό, αλλά είναι, βεβαίως, και ευρωπαϊκό. Η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη δεν βοηθούν αυτήν τη στιγμή την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η ουσιαστική "έλλειψη ενδιαφέροντος" ή να το πω το "μειωμένο ενδιαφέρον" της αμερικανικής πλευράς, επίσης, δεν δημιουργεί στοιχεία εφησυχασμού. Κατά την άποψη μου, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Η στρατηγική του Ελσίνκι νομίζω ότι έχει τελειώσει κατά γενική εκτίμηση. Επενδύσαμε πολλά χρόνια σε αυτήν τη στρατηγική, σήμερα πια δεν έχει κανένα νόημα. Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και εγώ πιστεύω ότι στη φάση αυτή, αυτό που χρειάζεται είναι μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία με την Τουρκία. Δηλαδή, μία πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί. Άρα, το βέβαιο είναι ότι η σκέτη παρακολούθηση τη αυξανόμενης έντασης και μόνο μία όποια αμυντική αντίδραση δεν μπορεί να είναι η λύση. Μία πρόταση, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, προς τον Ερντογάν νομίζω μπορεί να ακουστεί διαφορετικά. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ουσιαστικά να παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή