Υπέρ της πιστωτικής προληπτικής γραμμής ο κ. Σημίτης

Υπέρ της πιστωτικής προληπτικής γραμμής ο κ. Σημίτης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της άποψης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, για την ανάγκη ύπαρξης μιας προληπτικής γραμμής στήριξης, τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ χαρακτήρισε παραμύθι την καθαρή έξοδο, αφού η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία.

Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο κ. Σημίτης τόνισε πως «η κυβέρνηση λέει ότι θα μπορούμε να δανειστούμε ελεύθερα σε όποιο επιτόκιο θέλουμε, αλλά το επιτόκιο δεν θα είναι το 1%-2% που δανειζόμαστε τώρα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς». Υπενθύμισε ότι στην τελευταία έκδοση ομολόγων το επιτόκιο ήταν 3,75%, και ότι πλέον ανέβηκε στο 4%, ενώ εκτίμησε ότι, όπως είχε γίνει και την περίοδο 2010- 2012, θα ανέβει σταδιακά μέχρι να φτάσει το 6%. «Οταν φτάσουμε εκεί, αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα είναι το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν προληπτικά μέτρα. Αυτό που τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, εγώ το βρίσκω πολύ σωστό», είπε.

«Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος δρόμος για την Ελλάδα. Ελεύθερη από δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θα καθορίσει τη δική της πολιτική και η λιτότητα θα είναι παρελθόν. Η απλή απάντηση σε αυτή την άποψη; Πρόκειται για παραμύθι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης και υπενθύμισε πως σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς τα κράτη παραμένουν υπό εποπτεία και μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της βοήθειας που έχει ληφθεί. «Η Ελλάδα θα χρωστά για πολλά χρόνια, ακόμη περισσότερο από 75%, άρα, σύμφωνα με όλες τις απόψεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. και τα κείμενα, η εποπτεία θα συνεχιστεί και θα είναι στενή». Επίσης, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2025 και για πολλά χρόνια. «Πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους και για τόσο μακρύ διάστημα είναι ανέφικτα», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί, λόγω της κρίσης, σε μία παραγωγική αποεπένδυση και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν η κατάσταση αυτή να αλλάξει στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα μέχρι τον Αύγουστο; Αστειευόμαστε;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή