Στον… καναπέ του Ουάινσταϊν πριν από τα Οσκαρ

Στον… καναπέ του Ουάινσταϊν πριν από τα Οσκαρ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ενα χρυσό γλυπτό με τον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν καθισμένο σε καναπέ με Οσκαρ στο χέρι εγκαταστάθηκε προσωρινά σε ένα πεζοδρόμιο κοντά στο σημείο όπου θα απονεμηθούν αύριο τα αγαλματίδια. Ο τίτλος του έργου τέχνης είναι «Πολυθρόνα για κάστινγκ» («Casting Couch») και φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη δρόμου του Λος Αντζελες γνωστό με το ψευδώνυμο Πλάστικ Τζίζους (Πλαστικός Ιησούς) και τον Τζόσουα Τζίντζερ Μονρόε, σχεδιαστή του γυμνού αγάλματος του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Το γλυπτό έχει στόχο να τονίσει την κουλτούρα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών ηθοποιών από το στούντιο του Ουάινσταϊν αλλά και τη γενικότερη κρίση σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. «Υπάρχουν πολλά σπουδαία στοιχεία στο Χόλιγουντ τα οποία γιορτάζονται στα Οσκαρ. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας, την οποία τείνουμε να βάζουμε κάτω από το χαλί ή να την αγνοούμε», εξήγησε ο καλλιτέχνης Πλάστικ Τζίζους, πρώην φωτογράφος με έδρα το Λονδίνο.

Η φράση «καναπές για κάστινγκ» περιέγραφε παλαιότερα το αίτημα για μία θέση εργασίας με σεξουαλικά ανταλλάγματα. Μπορεί να ηχεί ως απομεινάρι άλλης εποχής, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας του Χόλιγουντ, επέμεινε ο καλλιτέχνης. Η ολοκλήρωση του γλυπτού χρειάστηκε δύο μήνες και, αν το επιτρέψει ο καιρός, θα παραμείνει στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Χόλιγουντ ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Από τη στιγμή που έγιναν τα αποκαλυπτήριά του, οι περαστικοί κάθονταν δίπλα στον ψεύτικο Ουάινσταϊν και τραβούν σέλφι, μετατρέποντάς το σε διαδραστική εγκατάσταση.

Περισσότερες από 70 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον παραγωγό για σεξουαλική κακοποίηση, κατηγορίες που περιλαμβάνουν και τον βιασμό. Ο ίδιος ο Ουάινσταϊν αρνείται ότι είχε ποτέ σεξουαλικές συνευρέσεις που δεν ήταν συναινετικές. Οι κατηγορίες εις βάρος του πήραν μορφή χιονοστιβάδας και οδήγησαν σε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση και εναντίον άλλων διασημοτήτων, σε μια υπόθεση που συντάραξε το Χόλιγουντ. «Ας ελπίσουμε ότι τώρα, υπό το φως των πρόσφατων καταγγελιών εις βάρος πολλών κορυφαίων προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ, η βιομηχανία θα επανορθώσει», δήλωσε ο Πλάστικ Τζίζους. Το γλυπτό «Casting Couch» δεν ήταν το μόνο, καθώς αυτήν την εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους διαφημιστικές πινακίδες που σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη του δρόμου Σάμπο, κατηγορώντας τη βιομηχανία του θεάματος ότι αποσιώπησε τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Θεατρικό έργο

Το σκάνδαλο έχει, πάντως, εμπνεύσει πολλούς διάσημους καλλιτέχνες. Πριν από λίγες ημέρες ο θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ αποκάλυψε ότι έγραψε θεατρικό έργο για τον Χάρβεϊ Oυάινσταϊν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Chicago Tribune, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας του «Glengarry Glen Ross» αποκάλυψε ότι ετοιμάζει ένα έργο για τον παραγωγό του Χόλιγουντ. «Συζητούσα με τον παραγωγό μου στο Μπρόντγουεϊ και είπε: “Γιατί δεν γράφεις ένα έργο για τον Χάρβεϊ Oυάινσταϊν;”» δήλωσε ο Μάμετ. «Και έτσι έκανα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή