Ετοιμη για δουλειά η Μέρκελ

Ετοιμη για δουλειά η Μέρκελ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το καθοριστικής σημασίας εσωκομματικό δημοψήφισμα στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που κατέστησε εφικτό τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, χαιρέτισε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει γρήγορα δουλειά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις οποίες δοκιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από πολιτική παράλυση μηνών στη Γερμανία.

«Περί τους έξι μήνες μετά τις εκλογές (της 24ης Σεπτεμβρίου) οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να περιμένουν κάτι να γίνει επιτέλους», δήλωσε χθες η Μέρκελ μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, με την οποία το SPD αποδέχθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων να συγκυβερνήσει με τις δύο χριστιανικές ενώσεις (CDU/CSU). «Διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι υπάρχει η ανάγκη για τη φωνή της Ευρώπης και ότι μια ισχυρή φωνή της Γερμανίας, στο πλευρό της Γαλλίας και των άλλων κρατών-μελών, είναι αναγκαία», δήλωσε η καγκελάριος πριν από τη συνεδρίαση της ηγεσίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο Βερολίνο και αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων όπως το διεθνές εμπόριο με φόντο την αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, την αύξηση της ισχύος της Κίνας, τον «πόλεμο και την ειρήνη» στη Συρία, όπου η φωνή της Ευρώπης δεν ακούγεται, ενώ αναγνώρισε τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης που αποσταθεροποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση και κράτη-μέλη της.

H Μέρκελ, η οποία αναμένεται να ανακηρυχθεί επισήμως καγκελάριος για τέταρτη θητεία στις 14 Μαρτίου από τους βουλευτές, βρέθηκε αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη γερμανική ιστορία πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές που άφησαν τη χώρα χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πρότεινε τη Μέρκελ εκ νέου ως υποψήφια καγκελάριο, ενώ οι υπουργοί της θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα από τον πρόεδρο στο Ανάκτορο Μπελβιού και στη συνέχεια θα ορκιστούν στο Κοινοβούλιο. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα. Στο μεταξύ, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας ανακοίνωσαν τα ονόματα των στελεχών τους που αναλαμβάνουν υπουργεία.

Νέοι υπουργοί

Εκτός από τον ηγέτη και απερχόμενο πρωθυπουργό του κρατιδίου Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος διορίζεται υπουργός Εσωτερικών, Υποδομών και Πατρίδας, o μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του κόμματος CSU Αντρέας Σόιερ θα αναλάβει το υπουργείο Συγκοινωνιών, ενώ ο Γκερντ Μιούλερ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η Ντοροτέ Μπερ θα αναλάβει το νεοσύστατο υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα υπαχθεί στην καγκελαρία.

Υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βαυαρίας είναι ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ, ο οποίος θα πρέπει να εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι και υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο κρατίδιο το φθινόπωρο. Απομένει μέσα στην εβδομάδα η δημοσιοποίηση των ονομάτων των Σοσιαλδημοκρατών υπουργών. Με δεδομένο πως είναι γνωστό ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο απερχόμενος δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο αντικαγκελάριος, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος από το SPD θα χριστεί υπουργός Εξωτερικών. Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί μία ακόμη συνάντηση της Μέρκελ με την ηγεσία των κυβερνητικών της εταίρων για να αποσαφηνιστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή