Εντοπίστηκε το βυθισμένο αεροπλανοφόρο «USS Lexington»

Εντοπίστηκε το βυθισμένο αεροπλανοφόρο «USS Lexington»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAMΠΕΡΑ. Τα συντρίμμια από το «USS Lexington», το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βυθίστηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εντόπισε ομάδα εξερευνητών με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Αλεν, την Κυριακή, περίπου τρία χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και περισσότερα από 800 χλμ. μακριά από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Το «Lexington» και άλλο ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «USS Yorktown», αναμετρήθηκαν με τρία ιαπωνικά αεροπλανοφόρα από τις 4 έως τις 8 Μαΐου του 1942 στη ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων.

Το «Lexington», το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από βόμβες και τορπίλες των Ιαπώνων, βυθίστηκε εσκεμμένα από άλλο αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατά την εκπνοή της ναυμαχίας. Περισσότερα από 200 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους αλλά η πλειονότητα σώθηκε χάρη σε αμερικανικά σκάφη πριν από τη βύθισή του.

Ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, του οποίου ο πατέρας ήταν ανάμεσα στους επιζώντες, έπλεξε το εγκώμιο της ερευνητικής ομάδας δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ως γιος ενός από τους επιζώντες του USS Lexington, συγχαίρω τον Πολ Αλεν και το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους Petrel (R/V) που κατάφεραν να εντοπίσουν το “Lady Lex”, το οποίο βυθίστηκε πριν από 76 χρόνια στη ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων. Τιμούμε την ανδρεία και την αυτοθυσία των ναυτών του “Lady Lex” και όλων των Αμερικανών που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ήταν αυτή που εμπόδισε την ιαπωνική προέλαση, που θα μπορούσε να είχε αποκόψει την Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα από θαλάσσιες διόδους ανεφοδιασμού, και έπληξε δύο ιαπωνικά αεροπλανοφόρα, γεγονός που οδήγησε, ένα μήνα αργότερα, στη νίκη των ΗΠΑ στη ναυμαχία του Μιντγουέι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή