Κατασκοπευτικό μυστήριο στο Σόλσμπερι

Κατασκοπευτικό μυστήριο στο Σόλσμπερι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αγνοια δήλωσε χθες το Κρεμλίνο για την υπόθεση του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, που βρέθηκαν την Κυριακή δηλητηριασμένοι στο Σόλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Αναζητώντας το είδος της ουσίας που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε, οι βρετανικές αρχές έχουν αποκλείσει τα σημεία του κέντρου της αγγλικής πόλης στα οποία θεωρείται ότι βρέθηκαν οι δράστες, αλλά και την εντατική μονάδα του νοσοκομείου της πόλης.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί αποστολή Βρετανών επισήμων στο παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει το καλοκαίρι στη Ρωσία, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πίσω από τη μυστηριώδη διπλή δηλητηρίαση βρίσκονται Ρώσοι πράκτορες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου χαρακτήρισε «έξαλλες» τις δηλώσεις Τζόνσον και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «δεν έχει πληροφορίες για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά αίτια, τι έκανε το άτομο αυτό και με τι σχετίζεται».

Τη δεκαετία του 1990, ο Σκριπάλ ήταν αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU), υπεύθυνος για τη στρατολόγηση πρακτόρων στην Ευρώπη. Το 1995 άρχισε να συνεργάζεται με τη βρετανική MI6, συνεργασία που συνεχίστηκε όταν μεταπήδησε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση το 2004, αλλά δεν εξέτισε το σύνολο της ποινής του. Το 2010 οι Ρώσοι τού επέτρεψαν να μεταβεί στην Αγγλία, στο πλαίσιο ανταλλαγής τεσσάρων δυτικών κατασκόπων με δέκα Ρώσους που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ.

Τη θεωρία της ρωσικής εκδίκησης αμφισβήτησε ο Βρετανός αναλυτής Μαρκ Γκαλεότι, σημειώνοντας ότι η Ρωσία συνήθως δεν εξολοθρεύει κατασκόπους που έχουν ανταλλαγεί «ώστε να μην καταστρέψει τις πιθανότητες μελλοντικών ανταλλαγών» με τη Δύση. «Ο μύθος ότι η Μόσχα πάντοτε εκδικείται αυτούς που την προδίδουν είναι ακριβώς αυτό, μύθος. Δεν δολοφονούνται όλοι οι εξόριστοι κατάσκοποι ή οι εχθροί του Κρεμλίνου», πρόσθεσε. «Είναι πιο πιθανό να ήταν ακόμη κατάσκοπος ή να εργαζόταν σε κάποια ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, ή να νόμιζε το Κρεμλίνο ότι αυτό κάνει», εκτιμά.

«Μοιάζει με ό,τι συνέβη στον σύζυγό μου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε η Μαρίνα Λιτβινένκο, σύζυγος του πράκτορα που δολοφονήθηκε με το εξαιρετικά ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο στο Λονδίνο το 2006. «Ηταν η ουσία ραδιενεργή ή όχι; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Λογικά είναι πολύ περίεργο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αν είναι πράγματι δηλητηρίαση, τότε δεν άλλαξε τίποτα από την εποχή που πέθανε ο σύζυγός μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή