Ζητούν επίσκεψη στον φυλακισμένο Μόρσι

Ζητούν επίσκεψη στον φυλακισμένο Μόρσι

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν χθες από τις Αρχές της Αιγύπτου να τους επιτρέψουν να επισκεφθούν τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013, ετοιμάζεται να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία όλοι οι αντίπαλοι είτε συνελήφθησαν είτε αποσύρθηκαν.

Δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση στο αίτημα, το οποίο υποστηρίζουν βουλευτές τόσο από το Συντηρητικό όσο και από το Εργατικό Κόμμα. Οι βουλευτές ανέφεραν ότι επιθυμούν να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης του Μόρσι συνοδεία δικηγόρου, ενώ ένας από τους βουλευτές της ομάδας είναι παράλληλα γιατρός, ειδικευμένος σε υποθέσεις βασανιστηρίων.

Η οικογένεια του Μόρσι τον έχει δει δύο φορές σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ υποστηρίζει ότι οι συνθήκες φυλάκισής του «είναι τρομακτικές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της Αιγύπτου πάσχει από διαβήτη, υπέρταση, απώλεια όρασης στο ένα μάτι και άλλες ασθένειες για τις οποίες δεν τυγχάνει κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Υπό τη διακυβέρνηση του Σίσι, η Mουσουλμανική Aδελφότητα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Μόρσι, έχει τεθεί εκτός νόμου, εξέλιξη που τροφοδότησε ακόμη πιο ακραία στοιχεία, εναντίον των οποίων μάχονται οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο του επιβεβλημένου από τον Σίσι καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, η λογοκρισία στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έχει φθάσει σε πρωτοφανείς διαστάσεις. Πρόσφατα, οι Αρχές συνέλαβαν έναν από τους πλέον φιλοκυβερνητικούς τηλεπαρουσιαστές, λόγω ρεπορτάζ για τους χαμηλούς μισθούς των αστυνομικών. «Ο Χαϊρί Ραμαντάν υπερασπιζόταν το υπουργείο Εσωτερικών περισσότερο απ’ όλους μας», σχολίασε ο συνάδελφός του Λαμίς ελ Χαντίντι. «Το κλίμα είναι τρομακτικό», δήλωσε το μέλος της αιγυπτιακής ένωσης δημοσιογράφων, Μαχμούντ Καμέλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή