Αντιδράσεις και στον Λευκό Οίκο προκαλούν οι δασμοί Τραμπ

Αντιδράσεις και στον Λευκό Οίκο προκαλούν οι δασμοί Τραμπ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραίτηση του Γκάρι Κον από τη θέση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου στον Λευκό Οίκο κατέδειξε τη διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τους δασμούς Τραμπ. O κ. Κον ανήκε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να καταφέρει ο Λευκός Οίκος να περάσει από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ.

Είναι, όμως, αντίθετος στην επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τραμπ, φοβούμενος το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.

Προκειμένου να χαμηλώσουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τους επενδυτές, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έσπευσαν να υποβαθμίσουν τα σενάρια για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου. Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε μετά τη χθεσινή παραίτηση του κ. Κον ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία οριστική απόφαση, ενώ ο κ. Ρος προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι κανένα μέτρο δεν θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας. «Δεν σκοπεύουμε να προκαλέσουμε εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν. Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος Εμπορίου στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η E.E. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρότρυναν τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει στην επιβολή των επίμαχων δασμών. Μια τέτοια κίνηση θα ανάγκαζε τους εμπορικούς εταίρους της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου να προχωρήσουν σε αντίποινα, διότι οι δασμοί που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ αντίκεινται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, κανένας δεν θα κερδίσει, όλοι θα χάσουν», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία με μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και εξέφρασε την επιθυμία να μην προχωρήσει, τελικά, ο κ. Τραμπ στην επιβολή δασμών. Διαφορετικά θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την Ε.Ε., η οποία σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως οι μηχανές Harley-Davidson, τα παντελόνια τζιν Levi’s και το μπέρμπον, συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσαν ότι τα αντίποινα της Ε.Ε. θα είναι σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ. Η κ. Μάλμστρομ, επίσης, τόνισε ξανά χθες πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. αναφέρθηκε, επίσης, στο επιχείρημα του κ. Τραμπ ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για λόγους εθνικής ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν η Ε.Ε., η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, να απειλήσει την εθνική τους ασφάλεια».

Ομως, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τους δασμούς και η Ε.Ε. προχωρήσει στην επιβολή αντιποίνων, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να είναι το επόμενο θύμα. Το πλεόνασμα της Ε.Ε. από το εμπόριο αυτοκινήτων με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 35,9 δισ. ευρώ.

Η Κίνα μπαίνει στο στόχαστρο

Την επέκταση του εμπορικού πολέμου στο μέτωπο της Κίνας εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Αμερικανό πρόεδρο. Στο στόχαστρο ενδέχεται να βρεθούν οι κινεζικές εισαγωγές, από τα είδη ένδυσης και υπόδησης μέχρι τους υπολογιστές, στις οποίες θα επιβληθούν δασμοί. Αν αυτό αυτό συμβεί, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις μεταποιητικές βιομηχανίες της Κίνας, όπως η Yue Yuen Industrial Holdings και η Li & Fung Ltd, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ, αξίας περίπου 450 δισ. δολαρίων ετησίως. Παράλληλα, όμως, θα πλήξει και τις αμερικανικές πολυεθνικές που ανήκουν στην πελατεία τους, όπως η Walmart και η Nike. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται, άλλωστε, να θέσει περιορισμούς στις επενδύσεις της Κίνας στην επικράτεια των ΗΠΑ, εν είδει αντιποίνων για την τακτική του Πεκίνου να υποκλέπτει τα πνευματικά δικαιώματα των εμπορικών του εταίρων. Εκφράζοντας την πρόθεση να τιμωρήσει το Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος χθες τουίταρε το εξής: «Οι ΗΠΑ αντιδρούν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που υφίστανται, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε πλέον, καθώς συμβαίνει επί πολλά χρόνια». Σε άλλο τουίτ νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από το Πεκίνο να εκπονήσει σχέδιο με το οποίο θα μειώσει το έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο. Πάντως, ο Λιου Χε, ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, δήλωσε χθες πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή