Οι διάλογοι της μονομαχίας Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή (Βίντεο)

Οι διάλογοι της μονομαχίας Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή (Βίντεο)

7' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ξέσπασε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κκ Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Αναρωτιόμουν όλη μέρα εάν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να βρεθώ σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια πρόταση που την θυμήθηκαν ξαφνικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Novartis. Αν έχει νόημα να σπαταλάμε τον χρόνο μας και να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού».

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήρθε με τη δευτερολογία του. «Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θεσμική υποχρέωση… ίσως έτσι να αντιληφθείτε και τη διάκριση των εξουσιών την οποία συστηματικά παραβιάζετε. Υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έρθει ποτέ να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ όπως ο κ. Χουλιαράκης που έχει αναβάλλει πολλές φορές την παρουσία του εδώ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για το ύφος της ομιλίας του. «Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επι 35 λεπτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει από τον κ. Μητσοτάκη την ακόλουθη απάντηση.

«Εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των αντιπαραθέσεων δεν χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους για να προσελκύω το χειροκρότημα. Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη ούτε για το ήθος ούτε για τον τρόπο που αρθρώνω τον κοινοβουλευτικό μου λόγο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απαντώντας στην προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Novartis ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή της χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα, κάνετε εκλογές αν τολμάτε να πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού που θα σας αποδώσει την ευθύνη για τα 100, 200, πάρα πολλά σε κάθε περίπτωση δισ. που χρεώσατε τον ελληνικό λαό το πρώτο εξάμηνο του 2015».

«Μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λεκτική αντιπαράθεση για ΠΓΔΜ και Τουρκία

Από την λεκτική αντιπαράθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εθνικά ζητήματα με τον Κυρ. Μητσοτάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για επιπολαιότητα στο θέμα ονομασίας των Σκοπίων.

«"Είσαστε επιπόλαιος". Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων… Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια… Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλ. Τσίρπας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς εγκαλώντας την ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως έπραξε και στο επεισόδιο στα Ίμια. Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είπε ότι «καλό θα ήταν (τα θέματα αυτά) να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Δεν αντέξατε όμως τον πειρασμό. Θέλω να σας πω ότι δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο. Πράγματι η περιοχή μας είναι μια περιοχή αστάθειας. Αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας, έχουμε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες. Είπατε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή χειρίζεται τα εθνικά θέματα με επιπολαιότητα. Εδώ και τρία χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και αυτό δεν έγινε τυχαία». Όπως ανέφερε, «πριν από 20 χρόνια είχαμε μια σύρραξη. Και θέλω να σας θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη μέρα να επικοινωνήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ».

Και συνέχισε λέγοντας: «Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Κυρανάκης είπε ότι η παραβατικότητας της Τουρκίας οφείλετε στην παραβατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Το υιοθετείτε; Περιμένω την απάντησή σας. Να είστε σοβαρότεροι και πιο υπεύθυνοι όταν μιλάτε για θέματα εθνικά».

Επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε επίσης: «Εγώ αυτά που έχω να πω τα λέω μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», τονίζοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

«Κλείνω, λέγοντας γι' αυτά τα θέματα ότι την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε και όταν είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπου σπεύσατε να ανακοινώσετε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε για την ελληνικότητα των Ιμίων. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό, καθίσατε σε τραπεζάκι με μόνο την τουρκική σημαία -την ελληνική την είχε πάρει ο αέρας- αλλά και εσείς δεν κάνατε το λιοντάρι. Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Ό,τι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κλείνω λέγοντάς σας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή να σταθμίζουμε τα βήματά μας. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ της Κύπρου» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς άλλα λέει ο ίδιος και άλλα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Θα ήθελα γι' άλλη μια φορά απάντηση για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα κυβέρνησης που ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί για κομβικό ζήτημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Όταν οι δύο τους θα βρεθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δεν συνομιλείτε ως επικεφαλής κυβέρνησης, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι ΑΝΕΛ έχουν άλλη θέση. Άλλα λέτε εσείς, άλλα ο Καμμένος. Δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης και γι' αυτό έχετε προσωπική ευθύνη» εγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό. «Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι' αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα τον καλέσω» (σ.σ. τον Ερντογάν) απάντησε ο πρωθυπουργός, «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός. Έσπευσε να προσθέσει μάλιστα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Σύγκρουση και για τις προσλήψεις «από το παράθυρο»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και για το θέμα των προσλήψεων χωρίς καμία αναξιοκρατία.

«Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της Υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζατέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Διορίζετε από πόρτες και παράθυρα. Στο Δημόσιο και σε ελεγχόμενες από αυτό επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ. Εκεί που ο "αρχάγγελος της κάθαρσης" ο κ. Παπαγγελόπουλος, διόρισε τον γιο του. Βάζετε κομματικά σας στελέχη σε θέσεις θεσμικά ανεξάρτητες, όπως ο κ. Κουτεντάκης στο Γρ. Προϋπ. Βουλής».

Σχολιάζοντας το θέμα του νοσοκομείου Σαντορίνης και τον διορισμό σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση ενός πρώην ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να είναι και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ αλλά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτήτες offshore».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή