ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία επιτρέπει την παθητική ευθανασία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο μέσω της παθητικής ευθανασίας αναγνώρισε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Σε μια απόφαση – σταθμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαστήριο επιτρέπει ακόμη τη δημιουργία μιας κατά κάποιον τρόπο  «διαθήκης» στην οποία οποιοσδήποτε θα μπορεί να εκφράζει την επιθυμία του να μείνει εκτός μηχανικής υποστήριξης σε περίπτωση που πέσει σε βαθύ κώμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του πενταμελούς Συνταγματικού Δικαστηρίου «όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να πεθάνουν με αξιοπρέπεια» . Να σημειωθεί ότι η ευθανασία θα εφαρμόζεται αποκλειστικά σε ασθενείς που βρίσκονται σε τερματικό στάδιο.

Η παθητική ευθανασία εφαρμόζεται από το ιατρικό προσωπικό το οποίο τερματίζει τη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική υποστήριξη του ασθενή, με αποτέλεσμα να επέρχεται σταδιακά ο θάνατος. Δεν υπάρχει δηλαδή χορήγηση κάποιας ουσίας με στόχο τον τερματισμό της ζωής αλλά παύση της αγωγής που κρατά τον ασθενή στη ζωή.

Η συζήτηση γύρω από την ευθανασία είχε ξεκινήσει το 2015 με τον θάνατο της 66χρονης  Aruna Shanbaug, που είχε πέσει θύμα βιασμού και παρέμενε σε κόμμα για παραπάνω από 40 χρόνια.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ