Αθώωση φοιτητή για υπόθεση βιασμού στο Γέιλ

Αθώωση φοιτητή για υπόθεση βιασμού στο Γέιλ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΟΥ ΧΕΪΒΕΝ. Από την κατηγορία του βιασμού αθώωσε την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο του Νιου Χέιβεν, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, 25χρονο Αφγανό, πρώην φοιτητή του Πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι βίασε το 2015 συμφοιτήτριά του.

Η καταγγέλλουσα, που είναι σήμερα 24 ετών, είχε κατηγορήσει τον Σαϊφουλά Χαν για βιασμό, υποστηρίζοντας ότι ο Αφγανός συμφοιτητής της είχε εκμεταλλευθεί ότι η ίδια βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Ο Χαν, από τη μεριά του, είχε καταθέσει ότι η 24χρονη είχε την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων και ότι αυτή του είχε «ριχτεί». Η 24χρονη θυμόταν ελάχιστα από το περιστατικό, αφού είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Huffington Post.

Οι ένορκοι αθώωσαν τον Χαν, καθώς ο συνήγορος του 25χρονου πέτυχε να δημιουργήσει βάσιμες αμφιβολίες για την ακρίβεια της κατάθεσης της 24χρονης, επισημαίνοντας επίσης ότι το θύμα είχε ντυθεί «προκλητικά». Ο δικηγόρος του Χαν υποστήριξε ότι στελέχη του πανεπιστημίου είχαν ασκήσει πιέσεις στην αστυνομία του Γέιλ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν ότι το ίδρυμα αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα σεξουαλική εγκλήματα.

Στην αγόρευσή του, ο συνήγορος του Χαν, Νορμ Πάτις, είπε: «Η 24χρονη φορούσε κοντή φούστα και εφαρμοστή μπλούζα. Είχε ντυθεί για να ξεφαντώσει. Επινόησε την ιστορία του βιασμού της γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει κατάματα τον περίγυρό της, ύστερα από μια τρελή νύχτα. Πιστεύω ότι επέτρεψε στους φίλους της να την πείσουν ότι είχε πέσει θύμα βιασμού».

Μελέτες δείχνουν ότι, παρότι κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν καταγραφεί σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ, ελάχιστα από τα περιστατικά αυτά απασχολούν τις Αρχές και ακόμη λιγότερα φθάνουν στα δικαστήρια.

Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών RAIIN εκτιμά ότι ποσοστό 11,2% των φοιτητών έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό. Σε ποσοστό 89% των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όμως, δεν κατήγγειλαν κανένα τέτοιο περιστατικό το 2015.

Η 24χρονη και ο Χαν ήταν και οι δύο τελειόφοιτοι. Παρότι η 24χρονη αποφοίτησε, ο Χαν απεβλήθη από το Γέιλ τον Νοέμβριο του 2015.

Οι δύο εκδοχές

Το θύμα του βιασμού διηγήθηκε ότι μέθυσε έχοντας καταναλώσει δύο ποτά ρούμι με κόκα κόλα, ένα σφηνάκι ουίσκι και δύο ποτήρια κρασί, κατά τη διάρκεια πάρτι με αφορμή τη γιορτή Χαλοουίν. Φίλοι του θύματος κατέθεσαν ότι η 24χρονη δεν έπινε σχεδόν ποτέ.

Μετά το πάρτι, η 24χρονη κατευθύνθηκε με φίλους της σε συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Γέιλ. Εκεί, όμως, αισθάνθηκε αδιαθεσία και ναυτία και επέστρεψε στη φοιτητική εστία. Η 24χρονη περιέγραψε πώς ο Χαν, που την είχε συνοδεύσει στο δωμάτιό της, την κράτησε στο πάτωμα και τη βίασε, προτού πάρει το τηλέφωνό της για να στείλει μηνύματα στους φίλους της, λέγοντάς τους ότι είχε επιστρέψει στο δωμάτιό της.

Η εκδοχή του Χαν δεν κάνει λόγο για βιασμό, με τον Αφγανό φοιτητή να επιμένει ότι η 24χρονη έκανε έρωτα μαζί του συναινετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή