Προκλητική και επικίνδυνη η Ευρωλίγκα

Προκλητική και επικίνδυνη η Ευρωλίγκα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τo «γαϊτανάκι» της αλαζονικής συμπεριφοράς της Ευρωλίγκας καλά κρατεί στον υποτιθέμενο διάλογο με τη FIBA για εξεύρεση λύσης στη διαμάχη του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τη μη ταυτόχρονη διεξαγωγή των προκριματικών του Παγκοσμίου 2019 και της ιδιωτικής διοργάνωσης, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να γίνεται… καθεστώς στη Γηραιά Ηπειρο.

Με τον μανδύα του ειρηνοποιού, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, είχε προαναγγείλει την κατάθεση 14 προτάσεων προς την παγκόσμια ομοσπονδία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εύρυθμη εφαρμογή του καλενταριού, αλλά στη συνάντηση με τον Πάτρικ Μπάουμαν, οι όροι –και όχι προτάσεις– ξεπέρασαν κάθε όριο ειρωνείας στη διαπραγμάτευση. Πέραν της αμετακίνητης θέσης της για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών των εθνικών ομάδων μόνο τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, η ανεξέλεγκτη από την Ευρωπαϊκή Ενωση διοργάνωση του Μπερτομέου έθεσε ως όρους: Πρώτον, τη μηδενική συμμετοχή παικτών της Ευρωλίγκας στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας των εθνικών ομάδων. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι παίκτες να εντάσσονται στις Εθνικές μόνο στην τελική φάση ευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων για όσο διάστημα διαρκούν (15 ημέρες) και χωρίς να έχουν προπονηθεί με τους άλλους… «κατώτερους» συμπαίκτες τους (!). Δεύτερον, τον απόλυτο έλεγχο εκ μέρους της Ευρωλίγκας των εγχώριων πρωταθλημάτων σε ό,τι αφορά τον μάξιμουμ αριθμό αγώνων που διεξάγονται ετησίως (max 45) και των ομάδων που συμμετέχουν (μέχρι 16 σε κάθε Λίγκα). Τρίτον, τη μετατροπή των εθνικών πρωταθλημάτων από την Α2 και κάτω σε φυτώριο ουσιαστικά που θα τροφοδοτεί τις 11 ομάδες της Ευρωλίγκας με τα 10ετή συμβόλαια. Ουσιαστικά, ως «δήμιος» των εθνικών πρωταθλημάτων και των εθνικών ομάδων και των περισσότερων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, που παραμένουν «θεατές» στο θέατρο παραλόγου της Ευρωλίγκας, ο Μπερτομέου σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του για την «απελευθέρωση» των διεθνών παικτών και τη συμμετοχή τους στις Εθνικές.

Η FIBA επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η Ευρωλίγκα δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με αυτά που είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο και σήμερα συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο της. Η απάντηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας και οι κινήσεις που έχει καθήκον να κάνει θα αποτελέσουν το τελευταίο ανάχωμα στα οφθαλμοφανή σχέδια της Ευρωλίγκας και 11 ομάδων στο σύνολο 200 και πλέον ομάδων στην Ευρώπη για πλήρη έλεγχο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και απαξίωση των εθνικών πρωταθλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή