Ενταση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά

Ενταση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, ένταση υπήρξε και χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά, που βρίσκεται εντός των ορίων Δήμου Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας. Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οποία έχει φθάσει και στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, ο ναός χθες φέρεται να σφραγίστηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, ώστε να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια τέλεσης θείας λειτουργίας των Χαιρετισμών όπως συνέβη την Παρασκευή 2 Μαρτίου από τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο, που είναι ηγούμενος της Μονής Βλατάδων.

Κατόπιν ο ίδιος ανέγνωσε και την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία έγινε αποδεκτή από το κληροδότημα Προμπονά η δωρεά του ναού και η ανάθεση της λειτουργίας του στη Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης ως Κάθισμα αυτής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες αλλάχθηκαν οι κλειδαριές του ναού. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί να τελεστεί θεία λειτουργία όχι πλέον στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά σε παρακείμενο, μικρότερο ναό.

Το θέμα, βεβαίως, έχει ευρύτερες, πολυεπίπεδες διαστάσεις, καθώς αποτυπώνει μία κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό.

Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή