Εν πλω προς την κυπριακή ΑΟΖ το σκάφος της ExxonMobil

Εν πλω προς την κυπριακή ΑΟΖ το σκάφος της ExxonMobil

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10:45 σήμερα το πρωί ξεκίνησε το ταξίδι του το Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, με προορισμό την Κύπρο και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το πλοίο, που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο Λαύριο Αττικής πραγματοποιώντας εργασίες στον εξοπλισμό του, αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το Med Surveyor, που επίσης έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του τεμαχίου 10 βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφα. Τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και Qatar Petroleum για να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους όπου το τρυπάνι θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις. Τόσο η Λευκωσία όσο και η εταιρεία, όπως λένε πηγές με γνώση στις προετοιμασίες, έχουν μελετήσει επισταμένα τα όσα διαδραματίσθηκαν πρόσφατα εντός της ΑΟΖ και το βέβαιο είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση τόσο κατά την προετοιμασία των εργασιών εντός του τεμαχίου όσο και κατά την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Όλα έτοιμα

Στην Κύπρο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές προεργασίες προκειμένου τα δύο πλοία να προσεγγίσουν τον τελικό τους προορισμό και να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο έργο τους. Η περιοχή ερευνών είναι ήδη δεσμευμένη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται δύναμη αμερικανικών πολεμικών πλοίων τα οποία λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις με την Ελλάδα και το Ισραήλ και την Κύπρο να παρακολουθεί με παρατηρητές. Παρά το γεγονός ότι τα αμερικάνικα πολεμικά σκάφη έχουν άλλη αποστολή η παρουσία τους αυτή τη χρονική στιγμή εκλαμβάνεται ως στήριξη της εταιρείας στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή