Η διπλή δολοφονία «έφαγε» και άλλον υπουργό

Η διπλή δολοφονία «έφαγε» και άλλον υπουργό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας υπέβαλε την παραίτησή του χθες, μετά τις γιγάντιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τις υποψίες για σχέσεις της κυβέρνησης με την ιταλική μαφία. Ο 27χρονος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε το θέμα αυτό, βρέθηκε νεκρός τον περασμένο μήνα στο σπίτι του μαζί με τη φίλη του Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Προϊστάμενος των ερευνών ήταν έως χθες ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ, ο οποίος στο παρελθόν είχε επιχειρηματικές σχέσεις με άτομα που κατονομάζονταν στην έρευνα του Κούτσιακ. Ο Κάλινακ ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται «για να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Σλοβακία».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Μπρατισλάβα και άλλων πόλεων, ζητώντας την αποπομπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, στην πιο ογκώδη διαδήλωση από την εποχή της Βελούδινης Επανάστασης του 1989.

Στις στήλες της εφημερίδας «Γκάρντιαν», ο ειδικός στα θέματα της μαφίας Ναπολιτάνος συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο εξηγεί ότι οι οργανώσεις της μαφίας είχαν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις στην Ανατολική Ευρώπη επί υπαρκτού σοσιαλισμού, διαφθείροντας κρατικούς αξιωματούχους ώστε να διακινούν περιζήτητα δυτικά αγαθά στη μαύρη αγορά. «Γι’ αυτό τον λόγο, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις ήταν πανέτοιμες να βοηθήσουν νόμιμες ιταλικές επιχειρήσεις να επεκταθούν στην Ανατολική Ευρώπη», σημειώνει.

Το «φθηνό» καλάσνικοφ

«Η δουλειά που ενδιαφέρει περισσότερο την ιταλική μαφία στην περιοχή είναι τα όπλα, ειδικά το VZ-58, η φθηνή εκδοχή του καλάσνικοφ. Σε μια χώρα στην οποία η διασύνδεση με τη μαφία δεν είναι αδίκημα, ο Κούτσιακ ήταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να ερευνήσουν τους σκοτεινούς δεσμούς ανάμεσα σε επιχειρήσεις και την Ντραγκέτα (μαφία της Καλαβρίας)», σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή