Ο Πούτιν δεν μοιάζει να θέλει να αποσυρθεί άμεσα

Ο Πούτιν δεν μοιάζει να θέλει να αποσυρθεί άμεσα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πιο αήττητος από ποτέ μοιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπληρώνει 18 χρόνια στην εξουσία και την προσεχή Κυριακή αναμένεται να επανεκλεγεί άνετα πρόεδρος. Η τελευταία φορά που αντιμετώπισε μια αναμέτρηση ήταν το 2012. Εκτοτε οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, προσάρτησαν την Κριμαία, βομβάρδισαν τη Συρία, κατηγορήθηκαν ότι αναμείχθηκαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και υπερηφανεύτηκαν ότι διαθέτουν ένα νέο τρομακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Θέλει αγάπη»

Με δεδομένο ότι απεχθάνεται τη δημοκρατία ως επικίνδυνη και χαοτική, πολλοί αναρωτιούνται γιατί κάνει τον κόπο να πάει σε εκλογές. Φαίνεται ότι επιζητεί τη νομιμοποίηση που του εξασφαλίζει η αναμέτρηση. «Κάθε αυταρχικός ηγέτης θέλει αγάπη», εξηγεί ο Αντρέι Κολέσνικοφ, στέλεχος του Κάρνεγκι στη Μόσχα. «Ο Πούτιν παίρνει αυτήν την αγάπη από τα υψηλά ποσοστά υποστήριξης στις εκλογές», συμπληρώνει.

Οι εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσοστό του την Κυριακή γύρω στο 80% και ο Πούτιν αναμένεται με αυτήν την υποστήριξη να εδραιώσει τη θέση στη Ρωσία ως ωσεί τσάρου με μια δημοκρατική πατίνα. Στη διάρκεια των 14 ετών του στην προεδρία και των 4 ετών στην πρωθυπουργία της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου, ο Πούτιν

αναδιαμόρφωσε την παγκόσμια εικόνα της Ρωσίας, ενίσχυσε τις εξουσίες του στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας, φυλάκισε αντιπάλους. Παρέσχε άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν, πάταξε τον εξτρεμισμό στην Τσετσενία, φιλοξένησε τους εξωφρενικά ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες και εξασφάλισε το δικαίωμα να διοργανώσει το φετινό Μουντιάλ. Εξήντα πέντε χρόνων σήμερα, δεν μοιάζει να θέλει να αποσυρθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν, αν εκλεγεί ξανά, θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή