Ο φιλοπόλεμος Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο φιλοπόλεμος Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H επιλογή του φιλοπόλεμου νεοσυντηρητικού Μάικ Πομπέο για το αξίωμα του επικεφαλής της διπλωματίας δεν είναι καλός οιωνός για την ειρήνη». Η δήλωση της Αμερικανίδας βουλευτού Τάλσι Γκάμπαρντ, που πολέμησε στο Ιράκ το 2004-2005 και έχει βαθμό λοχαγού, απηχεί τους προβληματισμούς όσων γνωρίζουν τις θέσεις του Πομπέο για το Ιράν.

Στους 14 μήνες που ηγήθηκε της CIA, ο Πομπέο ενέκρινε νέα εργαλεία στόχευσης των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης από τις υπηρεσίες, ενώ εισηγείτο μετ’ επιτάσεως στον πρόεδρο Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη. Με την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον, η πτέρυγα που υποστηρίζει τη διατήρηση της συμφωνίας αποδυναμώθηκε, αλλά συνεχίζει να μετράει στις τάξεις της τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Τζόζεφ Ντάνφορντ και τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Διόλου συμπτωματικά, ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Βότελ, επέλεξε τη χθεσινή ημέρα για να καταστήσει σαφές τι θα σήμαινε η εγκατάλειψή της. «Η συμφωνία εξουδετερώνει μια από τις βασικές απειλές που προέρχονται από το Ιράν και αν αυτή εκλείψει, πρέπει να βρούμε άλλον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πυρηνικό τους πρόγραμμα», δήλωσε.

Παράλληλα, ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει στενές σχέσεις με τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Κοτς, οι οποίοι συνεισέφεραν στην προεκλογική του εκστρατεία, το 2010, περισσότερα χρήματα από όσα συνεισέφεραν για την εκλογή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου. Αυτό καθιστά δεδομένη τη συνέχιση της πολιτικής που θέτει τις ΗΠΑ στο περιθώριο των διεθνών ενεργειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, θεωρείται πιθανό ότι θα εξακολουθήσει την πολιτική Τίλερσον περί «εξορθολογισμού» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση κατά 30% του προϋπολογισμού του και την αποψίλωση του διπλωματικού σώματος.

Η μετακίνηση του Πομπέο από τη CIA στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδυάστηκε με προαγωγή της υπαρχηγού της υπηρεσίας, Τζίνα Χάσπελ, στο αξίωμα της αρχηγού. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο διορισμός, η Χάσπελ οφείλει να περάσει από ακρόαση στο Κογκρέσο, διαδικασία στην οποία δεν χρειαζόταν να υποβληθεί ως υπαρχηγός.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό ότι θα ερωτηθεί για τον ρόλο της σε μια σκοτεινή σελίδα της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας, τις απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατία και τον βασανισμό τους σε μυστικές φυλακές της CIA ανά τον κόσμο ή την παράδοσή τους σε φιλικά καθεστώτα προς βασανισμό. Η Χάσπελ ήταν επικεφαλής μιας τέτοιας φυλακής στην Ταϊλάνδη, ενώ εμπλέκεται στην καταστροφή των βίντεο που αποτύπωναν τους βασανισμούς.

Χθες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι τόσο ο Πομπέο όσο και η Χάσπελ έχουν εξαιρετικά προσόντα για τα αξιώματά τους και διατύπωσε την ελπίδα ότι η επιβεβαίωση των διορισμών τους από το Κογκρέσο δεν θα καθυστερήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή