Σύγκρουση Λονδίνου – Μόσχας

Σύγκρουση Λονδίνου – Μόσχας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μόσχα για την πολύκροτη υπόθεση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Χθες τα μεσάνυχτα εξέπνεε η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στο Κρεμλίνο, ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας έχοντας δηλητηριασθεί από νευροπαραλυτική ουσία που παρασκευαζόταν μόνο στη Σοβιετική Ενωση. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να αξιολογήσει τη ρωσική απάντηση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Παρά τα προβλήματα στις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες λόγω Brexit, η Ε.Ε. στάθηκε στο πλευρό της Βρετανίας. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε «σοκαριστική» τη χρήση της νευροτοξίνης σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Για «εντελώς απαράδεκτη επίθεση» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Περισσότερο επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Μόλις ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα της υπόθεσης, αν συμφωνήσουμε πάνω σ’ αυτά, θα καταδικάσουμε τη Ρωσία ή όποιον άλλον ευθύνεται».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη. «Η Ρωσία είναι αθώα και είναι έτοιμη να συνεργαστεί, σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία για τα χημικά όπλα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από το Λονδίνο να εξετάσει την επίμαχη ουσία, κάτι που η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα διεμήνυσε στη Βρετανία ότι «δεν μπορεί να απειλεί μια πυρηνική δύναμη». Στις ίδιες δηλώσεις, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα διακόψει τη λειτουργία όλων των βρετανικών καναλιών στη Ρωσία αν η Βρετανία ανακαλέσει την άδεια εκπομπής του αγγλόφωνου, ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, όπως είχε απειλήσει προηγουμένως το Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η υπόθεση Σκριπάλ τείνει να διευρυνθεί, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας διατάχθηκαν να επανεξετάσουν 14 θανάτους που δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, ερευνώντας πιθανή ρωσική ανάμειξη. Αυτό διέταξε η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Εξάλλου, νεκρός βρέθηκε χθες στο Λονδίνο άλλος ένας Ρώσος, ο οποίος διετέλεσε στενός συνεργάτης του εκλιπόντος ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι. Πάντως, η αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ.

Παρεμφερής ουσία

Τέλος, δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant αναφέρει ότι η ουσία Novichok, με την οποία φέρεται να δηλητηριάστηκε ο Σκριπάλ, είναι παρεμφερής με εκείνη που δολοφόνησε τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Ιβάν Κιβελίδη και τη γραμματέα του το 1995, σε μια υπόθεση που δεν είχε, κατά τα φαινόμενα, πολιτικό χαρακτήρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή