Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τη ΣΕΚΑΠ και την Donskoy Tabak

Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τη ΣΕΚΑΠ και την Donskoy Tabak

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πολυεθνική καπνοβιομηχανία του κόσμου, την Japan Tobacco –που ελέγχεται κατά 33% από το ιαπωνικό Δημόσιo–, μεταβιβάζεται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, μετά τη συμφωνία πώλησης έναντι 1,6 δισ. δολαρίων (90 δισ. ρούβλια) της ρωσικής εταιρείας Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, που είχε εξαγοράσει την ελληνική επιχείρηση το 2013. Η Donskoy Tabak ελέγχει το 8% της αγοράς καπνού στη Ρωσία, ενώ η ΣΕΚΑΠ το 4% της εγχώριας αγοράς. Οι λόγοι αποεπένδυσης του επιχειρηματία από τον κλάδο καπνού αποδίδονται στη συρρίκνωση των πωλήσεων τσιγάρων διεθνώς και στην επικέντρωση στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Η συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής προφανώς δεν συνδέεται με τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου 13 μήνες.

Η πώληση της ΣΕΚΑΠ, μέσω της μητρικής ρωσικής εταιρείας Donskoy Tabak, δημιουργεί εύλογη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με το θέμα του προστίμου ύψους 44 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί στην εταιρεία και είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική κόντρα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ευνοϊκή μεταχείριση του επιχειρηματία, καθώς δύο φορές την τελευταία διετία επιχειρήθηκε στη Βουλή, μέσω φωτογραφικής διάταξης, να διαγραφεί το πρόστιμο.

Ηδη πληροφορίες από στελέχη της αγοράς καπνού αναφέρουν ότι η ιαπωνική πολυεθνική έχει ενημερωθεί πλήρως για το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ και θα διαφανεί στις αρχές Ιουλίου, που αναμένεται να υπάρξει και τυπική έγκριση της εξαγοράς από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές, αν θα καταβάλει το πρόστιμο στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Αρτούρ Νταβιντιάν, αναφερόμενος στην πώληση της εταιρείας στον όμιλο JT, υποστήριξε ότι «αυτό το γεγονός δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής».

Η Japan Tobacco Inc. είναι μια κορυφαία εταιρεία προϊόντων καπνού, με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες και σχεδόν 60.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο. Η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες διεθνείς μάρκες τσιγάρων, μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, MEVIUS, LD και American Spirit. Ο όμιλος εταιρειών JT έχει δεσμευτεί να επενδύει στην ανάπτυξη προϊόντων μειωμένου κινδύνου (ΠΜΚ) και εμπορεύεται το Ploom TECH, ένα προϊόν θερμαινόμενου καπνού, καθώς και διάφορα προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων με το σήμα Logic. O όμιλος JT έχει επίσης παρουσία στην αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και των επεξεργασμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Japan Tobacco Inc., «ο όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT),ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την πρώτη θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο όμιλος JT αποκτά “πακέτο” και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ)».

Με δήλωσή του ο κ. Μουτσούο Ιουάι, πρόεδρος των παγκόσμιων επιχειρήσεων καπνού του ιαπωνικού ομίλου, υπογράμμισε: «Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια».

Στην Ελλάδα, η JTI διαθέτει τα προϊόντα της από τη δεκαετία του 1980 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 23%. Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή