Πράετ: Ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι χαμηλός

Πράετ: Ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι χαμηλός

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να καθυστερήσει να επιστρέψει στον στόχο του 2% περισσότερο απ’ όσο εκτιμάται σήμερα, δήλωσε ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, μιλώντας στο Reuters. Αιτία για την καθυστέρηση είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι η ανεκμετάλλευτη παραγωγική ικανότητα της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι υπολογιζόταν, δήλωσε ο Πράετ. Αυτό σημαίνει ότι o αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις και, συνεπώς, συμπιέζεται η άνοδος μισθών και, τελικά, του πληθωρισμού. Την αύξηση των ατόμων χωρίς εργασία ο Πράετ την αποδίδει στο ότι περισσότερες γυναίκες, ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και ειδικευμένοι εργάτες από την Κεντρική Ευρώπη εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2020. Ταυτόχρονα, την αύξηση του πληθωρισμού δεν ευνοούν και οι χαμηλοί μισθοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 9,6% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Πράετ θεωρεί ότι η ανεκμετάλλευτη παραγωγική ικανότητα εξηγεί γιατί η ανάπτυξη και η απασχόληση συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, ενώ ο πληθωρισμός αρνητικά. Αν και είναι ανοιχτός στον αντίλογο, επιμένει πως η ανεκμετάλλευτη παραγωγική ικανότητα μπορεί να ερμηνεύσει γιατί οι συγκεκριμένες προβλέψεις διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Για να τονωθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ εγκαινίασε πριν από τρία χρόνια το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το γνωστό QE. Εως τα τέλη Ιανουαρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα συνολικού ύψους 2,55 τρισ. ευρώ. Η ποσοτική χαλάρωση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πλέον, οι μηνιαίες αγορές ομολόγων ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ, πολύ κάτω από το μέγιστο σημείο των 80 δισ. ευρώ. Με το τέλος του QE, τα επιτόκια και οι κατευθυντήριες οδηγίες θα είναι τα εναπομείναντα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και τόνωσης του πληθωρισμού. Ο Πράετ, ωστόσο, είπε ότι το QE θα ολοκληρωθεί σταδιακά και όχι απότομα τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή