ΗΠΑ: Υπό διωγμόν και ο Μακμάστερ

ΗΠΑ: Υπό διωγμόν και ο Μακμάστερ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανεξάρτητα μεταξύ τους ρεπορτάζ της Washington Post και των New York Times ανέφεραν χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να «εκπαραθυρώσει» τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ και ότι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του είναι ο γνωστός από τις θέσεις του υπέρ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, νεοσυντηρητικός Τζον Μπόλτον.

«Μια στρατηγική εθνικής ασφαλείας που θα έχει χαραχθεί από τον Τζον Μπόλτον θα οδηγήσει σίγουρα και αναπόφευκτα σε περισσότερους πολέμους», είπε η βουλευτής των Δημοκρατικών Μπάρμπαρα Λι. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να σταματήσω τον πολεμοχαρή Τζον Μπόλτον από το να γίνει σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας».

Τον περασμένο μήνα, ο Μπόλτον δημοσίευσε στην Wall Street Journal άρθρο γνώμης με τίτλο «Επιχειρήματα για ένα νόμιμο πρώτο πλήγμα εις βάρος της Βόρειας Κορέας», ενώ έχει περιγράψει τις συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως «ευκαιρία για να δοθεί ένα σκληρό τελεσίγραφο».

Ο Μπόλτον, που διετέλεσε απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπους στον ΟΗΕ, εξακολουθεί να διαθέτει επιρροή στην Ουάσιγκτον μέσω της συμμετοχής του σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης». Ποτέ όμως δεν έχει βρεθεί τόσο κοντά στη διαχείριση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, όσο θα βρεθεί αν τυχόν ποτέ αναλάβει το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Στη λίστα των επόμενων πιθανών αποχωρήσεων περιλαμβάνεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ώστε να αντικατασταθεί με άτομο πιο πειθήνιο, το οποίο θα τερματίσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ εις βάρος του Τραμπ. Πάντως μέχρι στιγμής η έρευνα του Μιούλερ συνεχίζεται κανονικά, με τον ειδικό εισαγγελέα να ζητεί πρώτη φορά, με δικαστική εντολή, να παραδοθούν στους ερευνητές αρχεία του ομίλου Τραμπ που αφορούν τις επιχειρηματικές σχέσεις του προέδρου με τη Ρωσία.

Την ώρα που ο Τραμπ απολύει έναν προς έναν τους «ενήλικες» (τους ανθρώπους γύρω του που ήταν σε θέση να φέρουν αντιρρήσεις στις επιθυμίες του), εντείνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητά του να φέρει εις πέρας τις αρμοδιότητες της προεδρίας. Μιλώντας πρόσφατα με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο Τραμπ παραπονέθηκε για το φρικτό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ απέναντι στον Καναδά. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα 12,5 δισ. δολαρίων απέναντι στον Καναδά.

Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ

Σε άρθρο με τίτλο «Κάψ’ τον», η αρθρογράφος των New York Times Μισέλ Γκόλντμπεργκ παροτρύνει τον άρτι αποπεμφθέντα υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να πει δημοσίως όσα γνωρίζει για τον τρόπο που λειτουργεί ο Λευκός Οίκος του Τραμπ. Αλλοι αποχωρήσαντες διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο και υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση εθνικής κρίσης, θα μπορούσαν να εκφέρουν άποψη. Ο Τίλερσον, αντίθετα, κατέστρεψε τη φήμη ενός πολύ επιτυχημένου επιχειρηματία (ήταν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil) με μια αποτυχημένη θητεία ενός χρόνου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αν ο Τίλερσον έλεγε ότι ο πρόεδρος είναι ακατάλληλος και ότι η εξωτερική πολιτική του έχει επηρεαστεί από το προσωπικό του οικονομικό συμφέρον, δεν θα ξεκινούσαν αύριο οι διαδικασίες παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, αλλά η ήδη μικρή λαϊκή υποστήριξή του θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο», υποστήριξε η Γκόλντμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή