Πρώτη η Ελλάδα στη μείωση μισθών στην Ε.Ε.

Πρώτη η Ελλάδα στη μείωση μισθών στην Ε.Ε.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλήτρια στη μείωση μισθών ανακηρύσσεται η χώρα μας, με τη γενική εικόνα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χαρακτηρίζεται από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ανησυχητική, αφού παρά τη συζήτηση περί οικονομικής ανάκαμψης οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες χώρες, παραμένουν σε ακόμη χειρότερη θέση από αυτήν που βρίσκονταν πριν από την κρίση. Συνολικά ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το διάστημα 2010-2017 υποχώρησε κατά 19,1%, ενώ μόνο το 2017, σε σύγκριση με το 2016, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 0,4%.

Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου και αφορούν τους πραγματικούς μισθούς» – την αξία δηλαδή των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής. Σύμφωνα με αυτά, το 2017, η δυναμική ανάπτυξη των πραγματικών μισθών επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2016 και παρουσίασε έντονες αποκλίσεις στις χώρες της Ε.Ε.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη ομάδα χωρών στις οποίες οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν το 2017. Ετσι, ενώ το 2016 το Βέλγιο ήταν η μόνη χώρα με πτωτική πραγματική αμοιβή, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το 2017 έξι χώρες, από την Ελλάδα, με -0,4% έως τη Φινλανδία, με -2%. Αλλες χώρες που παρουσίασαν μείωση των πραγματικών μισθών το 2017 είναι η Ισπανία (-1,5%), η Ιταλία (-0,9%), το Βέλγιο (-0,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,4%). Παράλληλα, φαίνεται πως και η τάση του 2016 για αύξηση των πραγματικών μισθών που υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγικότητας έχει «σπάσει». Ενώ το 2016 η αύξηση των πραγματικών μισθών παρέμεινε πίσω από την παραγωγικότητα σε τρεις μόνο χώρες, φέτος ο αριθμός των χωρών αυξήθηκε σε 15. Ωστόσο, γενικά, το χάσμα μεταξύ της ανάπτυξης των πραγματικών μισθών και της παραγωγικότητας παραμένει συγκρατημένο. Μόνο σε λίγες χώρες οι πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις υπερέβησαν την αύξηση της παραγωγικότητας κατά περισσότερο από 2%: τη Λετονία και την Ουγγαρία (2,7%), τη Βουλγαρία (3,7%), τη Φινλανδία (4,8%) και τη Ρουμανία (7,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή