Ενας στους δύο χρωστά στην εφορία – «τσουνάμι» κατασχέσεων τον Ιανουάριο

Ενας στους δύο χρωστά στην εφορία – «τσουνάμι» κατασχέσεων τον Ιανουάριο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέσα είσπραξης σε 1,7 εκατ. εξ αυτών.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η εφορία προχώρησε σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε περισσότερους από 17.500 φορολογουμένους τον Ιανουάριο του 2018.

Παράλληλα, σε καθημερινή βάση διενεργούνταν 711 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 767 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι φόροι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανέρχονται στα 693 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο και οι παλαιές οφειλές, έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 102,1 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των ελέγχων, τον Ιανουάριο, οι εφορίες διενήργησαν 2.100 μερικούς ελέγχους και 513 πλήρεις ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 47 ελέγχους (μόνο 1 όμως στο μέτωπο πλήρους ελέγχου φρέσκων υποθέσεων) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, 14 ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή