Ερευνες κατόπιν εορτής υποσχέθηκε ο Μ. Ζούκερμπεργκ

Ερευνες κατόπιν εορτής υποσχέθηκε ο Μ. Ζούκερμπεργκ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυτοκριτική αλλά και μέτρα, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του Facebook, περιλαμβάνονται στην πρώτη δημόσια δήλωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που έχει αφαιρέσει 50 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Νωρίτερα χθες, ο Μπράιαν Ακτον, συνιδρυτής της πλατφόρμας WhatsApp, η οποία πλέον ανήκει στο Facebook, υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να διαγραφούν όλοι από το Facebook.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν πρώην εργαζόμενος της Cambridge Analytica περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική εταιρεία έχτισε ψυχολογικά προφίλ δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, αντλώντας εν αγνοία τους δεδομένα από το προφίλ τους στο Facebook.

«Εχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε, τότε δεν αξίζει να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», έγραψε ο ιδρυτής του Facebook στη σελίδα του. Ως το 2014, οποιοσδήποτε μπορούσε να λανσάρει στο Facebook εφαρμογές που «ψάρευαν» στοιχεία όχι μόνο από το προφίλ αυτών που τις χρησιμοποιούσαν, αλλά και από όλα τα προφίλ των φίλων τους. Ετσι, η Cambridge Analytica έπεισε περίπου 300.000 ανθρώπους να κατεβάσουν μια εφαρμογή που έφτιαξε ο ερευνητής του Κέμπριτζ, Αλεξάντερ Κόγκαν και με τη βοήθειά της απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες περίπου 50 εκατομμυρίων Αμερικανών. «Τα καλά νέα είναι ότι ήδη πριν από χρόνια κάναμε τις ενέργειες εκείνες που χρειάζονται για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ. Το σκάνδαλο οδήγησε χθες σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ.

Ο ιδρυτής του Facebook υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε από την εφημερίδα Guardian το 2015 ότι ο Κόγκαν είχε μοιραστεί τα προσωπικά δεδομένα με την Cambridge Analytica και ότι από την ίδια εφημερίδα πληροφορήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η εταιρεία δεν είχε διαγράψει τα δεδομένα αυτά, όπως δεσμεύθηκε το 2015. Η άγνοια ήταν ηθελημένη, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε χθες ο πρώην υπεύθυνος συμμόρφωσης της εταιρείας Facebook, Σάντι Παρακίλας, στην επιτροπή της βρετανικής Βουλής, που ερευνά το θέμα. Ο Παρακίλας δήλωσε ότι είχε επισημάνει από το 2011-2012 τα προβλήματα με τη μαζική διαρροή δεδομένων, αλλά ότι η διοίκηση του Facebook είχε συνειδητά επιλέξει να μη διερευνήσει απολύτως τίποτα.

Πάντως τώρα, σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, ήρθε η ώρα των ερευνών για όσα συνέβησαν πριν από το 2014 αλλά και μετά. Ο Ζούκερμπεργκ, επίσης, υποσχέθηκε ότι θα είναι στο εξής πολύ πιο εύκολο για τους χρήστες του Facebook να αλλάξουν τις ρυθμίσεις, για να αποτρέψουν τη διαρροή δεδομένων προς άλλες εφαρμογές.

Πέρυσι, σφοδρή κριτική στο Facebook είχε εξαπολύσει ο πρώην επικεφαλής ανάπτυξης του δικτύου, Τσάμαθ Παλιχαπιτίγια. «Δημιουργήσαμε εργαλεία που διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό», είχε δηλώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή