Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/03/18)

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον για «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20% για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ενεργοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς σε τρεις μόλις μέρες εξαντλήθηκαν οι πόροι που είχαν δεσμευθεί για την πρώτη κατηγορία περιφερειών για την οποία άνοιξε το πρόγραμμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, στις πέντε Περιφέρειες (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας) τις τρεις πρώτες ημέρες εγγράφηκαν για να υποβάλουν αίτηση πάνω από 21.000 νοικοκυριά. Ενας αριθμός 11.181 αιτήσεων που αφορά χρηματοδότηση 143,4 εκατ. ευρώ οριστικοποιήθηκε ήδη. Στις τρεις Περιφέρειες (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας) καλύφθηκε το σύνολο του προϋπολογισμού έπειτα και από την αύξησή του κατά 20%, οπότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νέων εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα νέων εγγραφών θα ισχύει για λίγο ακόμα.

Νέο δάνειο 75 εκατ. ευρώ για την Grivalia Properties

Πιστωτική γραμμή 75 εκατ. ευρώ, με τη μορφή κοινού ομολογιακού δανείου το οποίο θα εκταμιεύεται σταδιακά, εξασφάλισε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Eurobank Ergasias. Η λύση των πιστωτικών γραμμών κρίνεται ιδανική, δεδομένου του παράδοξου φορολογικού καθεστώς που έχει ψηφιστεί από το 2016 για τις εταιρείες του κλάδου και το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση όλων των στοιχείων του ενεργητικού. Το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση επιλεγμένων παρελθουσών επενδύσεων και τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων.

«Η πρώτη φορά Αριστερά στο πλευρό του καπιταλισμού»

«Δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερα πρόστιμα βάζεις, τόσο καλύτερα λειτουργεί η αγορά. Ισως τα πρόστιμα να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα». Πρόκειται για απάντηση σχετικά με τους ελέγχους, την οποία διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δ. Αυλωνίτης σε συνέδριο για το λιανεμπόριο. Η άποψη αυτή προξένησε μεγάλη έκπληξη, με κάποιους από το ακροατήριο να σχολιάζουν δηκτικά σε «πηγαδάκια» στο περιθώριο του συνεδρίου: «Η πρώτη φορά Αριστερά στο πλευρό του καπιταλισμού».

Οι εισηγήσεις για τις αντικειμενικές

Σήμερα το βράδυ εκπνέει η προθεσμία για τους εκτιμητές ακινήτων που πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν «ανεβεί» οι περισσότερες τιμές ζώνης και υπολείπονται μερικές δεκάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από τις 23 Μαρτίου αναλαμβάνει ρόλο η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου, η οποία θα φιλτράρει τις εισηγήσεις των εκτιμητών και θα υποβάλει την τελική της εισήγηση στην υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, ώστε να λάβει οριστικές αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Εφέσεις Δημοσίου κατά «Ελληνικός Χρυσός»

Δύο εφέσεις ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατ’ αντίστοιχων πρωτόδικων αποφάσεων, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί πρόστιμα 1.734.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί στην «Ελληνικός Χρυσός» για περιβαλλοντικές παραβάσεις, άσκησε το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εφέσεις κατατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έπειτα από σχετική επιστολή του αναπλ. υπουργού Σ. Φάμελλου, με στόχο «την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου Περιβάλλοντος». Η άποψη του ΥΠΕΝ είναι ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου, που πρέπει να ολοκληρώνεται εντός εύλογου χρόνου, προκειμένου να λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στον παραβάτη, η οποία δεν εμπίπτει σε τέτοιο χρονικό περιορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή