Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/03/18)

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΛΘ μετά την καταβολή των 231,9 εκατ.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 67% του ΟΛΘ από τη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT). H καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατομμυρίων ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε την Πέμπτη και το πακέτο των μετοχών διεκπεραιώθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή το πρωί. Μετά την ενεργοποίηση των παραιτήσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου οι οποίες είχαν ήδη υποβληθεί, διορίστηκαν τα νέα μέλη της διοίκησης από τον επενδυτή και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήριο Θεοφάνη και αναπληρωτή τον Boris Wenzel που εκπροσωπεί τη μία εκ των τριών εταίρων του επενδυτικού σχήματος, την Terminal Link. Υπενθυμίζεται πως η επενδύτρια South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Στην κυρωθείσα από τη Βουλή σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται μεταξύ άλλων υποχρέωση της SEGT για επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων σε ορίζοντα επταετίας, ενώ έχουν εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού σε όλους τους εξαιρούμενους χώρους της πρώτης προβλήτας και οι χρήσεις των ειδικά διαμορφωμένων κτιρίων που προβλέπονται για πολιτιστικές διοργανώσεις.

Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα της Alpha Bank για τη χρήση του 2017 η Morgan Stanley και η UBS. Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι η τράπεζα εμφάνισε κέρδη, παρά τις σημαντικές έκτακτες επιβαρύνσεις στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ σημειώνει και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας που, όπως τονίζει, είναι η υψηλότερη μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Από την πλευρά της η UBS σημειώνει επίσης τα θετικά αποτελέσματα, παρά τις έκτακτες δαπάνες, ενώ σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια αναφέρει ότι το 2017 η τράπεζα υπερέβη τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας για το 2018 είναι η μείωση των προβληματικών δανείων κατά 3,4 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, η UBS δίνει τιμή-στόχο τα 2 ευρώ ενώ η Morgan Stanley τα 2,9 ευρώ.

Κακοσχεδιασμένο το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διπλασίασε τους πόρους για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» επειδή, λέει, το ενδιαφέρον υπερέβη κάθε προσδοκία. Η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον υπερέβη την ικανότητα του υπουργείου να σχεδιάζει και να υλοποιεί ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο με κοινοτικούς πόρους. Εξαιτίας του κακού σχεδιασμού κατέρρευσε το ηλεκτρονικό σύστημα και χρειάστηκε να υιοθετηθούν λύσεις που είχαν έγκαιρα προταθεί, προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις. Δεν αρκεί ο διπλασιασμός των πόρων. Χρειάζεται να διπλασιαστεί και η προσπάθεια εκ μέρους του υπουργείου. Ενδεχομένως, δε, ο διπλασιασμός της προσπάθειας να μην είναι αρκετός στην περίπτωσή του.

Αναζητείται το ελληνικό σήμα

Στις νέες αρμοδιότητες για θέματα εμπορίου που απέκτησε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας προσβλέπουν οι Ελληνες βιοτέχνες, για να δοθεί το περίφημο «ελληνικό σήμα» και σε άλλα προϊόντα, πλην τροφίμων, όπως για παράδειγμα σε κλωστοϋφαντουργικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια και έπιπλα. Αν και εδώ και πολύ καιρό η επιστημονική ομάδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) έχει προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου κανονισμών απονομής του ελληνικού σήματος για τα εν λόγω προϊόντα, δεν έχει βρει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς. Αποτέλεσμα; Χρησιμοποιούνται διάφορες σημάνσεις που δημιουργούν σύγχυση στον καταναλωτή και στρεβλώνουν τη συμπεριφορά του, με αποτέλεσμα να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Μία από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε ο κ. Πιτσιόρλας από τη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου ήταν με τον πρόεδρο του ΒΕΑ Π. Ραβάνη και πρότεινε τη συνάντηση από κοινού όλων των επιμελητηρίων για το ζήτημα αυτό.

Πανάκριβο για εξαγορά το νοσοκομείο «Υγεία»

Για τo ότι ο κλάδος της υγείας είναι ένας από αυτούς που θα δίνει deals το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και όλοι –με τον τρόπο και τις δυνατότητές του ο καθένας– προσπαθούν να πλασαριστούν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τη μετοχή του «Υγεία». Από τον περασμένο Νοέμβριο που έγινε η δημόσια προσφορά του ομίλου Αποστολόπουλου, η μετοχή έχει ανέλθει κατά 95% και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει αυξηθεί από τα 137 εκατ. στα 267 εκατ. ευρώ. Μερικοί υποστηρίζουν ότι κάποιοι ανέβασαν τη μετοχή για να ανακόψουν τον όμιλο Αποστολόπουλου. Κάποιοι άλλοι, που δεν θεωρούν πως ο τελευταίος έχει τη δυνατότητα για τέτοια εξαγορά, λένε πως πρόκειται απλώς για χρηματιστηριακό παιχνίδι. Υπάρχουν κι εκείνοι που αποφεύγουν εκ πεποιθήσεως τις εικασίες και απλώς επισημαίνουν το αποτέλεσμα: το «Υγεία» έχει βγει, προς το παρόν, εκτός αγοράς. Η μεγάλη άνοδος της μετοχής το κατέστησε πανάκριβο για να το διεκδικήσει κάποιος τώρα. Αν συνέχιζαν τη σκέψη τους, θα έλεγαν πως αυτή η εξέλιξη συμφέρει όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν το «Υγεία» σε μια δίκαιη τιμή, αφού μπλοκάρει εκείνους που έχουν μεν τη δυνατότητα, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν παραπάνω από το fair value.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή