Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο

Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προκάλεσε ζημιές σε έναν χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, την ώρα που οι δυνάμεις της Άγκυρας διεξάγουν επίθεση στη βορειοδυτική Συρία εναντίον του κουρδικού θυλάκου του Αφρίν, ανέφεραν σήμερα οι συριακές αρχές.

Οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης «από τουρκικά αεροπλάνα» είχαν στόχο «την τοποθεσία του Μπραντ, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν και από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς », ανέφερε στην ιστοσελίδα της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM)

Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο-1

(Πηγή φωτό: dgam.gov.sy)

Τα πλήγματα προκάλεσαν «την καταστροφή πολλών σημαντικών αρχαιολογικών κτισμάτων» και ανάμεσα στις δομές που επλήγησαν περιλαμβάνονται «ο τάφος του Αγίου Μάρωνα, προστάτη της κοινότητας των μαρωνιτών, και η εκκλησία Άγιος Ιουλιανός, στην οποία βρίσκεται αυτός ο τάφος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μαχμούντ Χαμούντ.

Πρόκειται για «μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο», καθώς έχει ανεγερθεί γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα, διευκρίνισε.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ένας ναός των Νεοχετταίων ηλικίας 3.000 ετών είχε ήδη υποστεί ζημιές από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα είχε τότε διαβεβαιώσει πως τα «αρχαιολογικά ερείπια» δεν περιλαμβάνονται «ασφαλώς» στους στόχους της επίθεσής της.

Εκτός από τον τάφο του Άγιου Μάρωνα, που ανακαλύφθηκε το 2002 από γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.

«Ο χώρος αυτός αποτελεί μία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του χριστιανισμού. Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων», κατήγγειλε ο Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.

«Ούτε οι Μογγόλοι δεν το είχαν κάνει», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή