Ποδόσφαιρο: Γκρουπ οικονομικά ισχυρών το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο: Γκρουπ οικονομικά ισχυρών το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ποδοσφαιρόφιλους γεννημένους την περίοδο που εισήχθησαν στο καλεντάρι τα Κύπελλα Ευρώπης, η νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ μπερδεύει αν συγκριθεί με τις κατακτήσεις τίτλων των «μπέμπηδων» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Σέλτικ το 1967, όταν δηλαδή οι βρετανικές ομάδες ήταν εξ ολοκλήρου βασισμένες σε γηγενείς ποδοσφαιριστές. Στα τελευταία 23 χρόνια, η «δεξαμενή νικητών» του Τσάμπιονς Λιγκ ολοένα και μικραίνει, περιορίζοντας τις επιτυχίες και τις μεγάλες στιγμές σε λίγες –πολύ πλούσιες– ομάδες.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σεφέριν, έχει τονίσει την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας για τις ομάδες, ωστόσο η πορεία που διαγράφει το ποδόσφαιρο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τον αρχικό στόχο, ιδίως αν υπολογίσουμε πως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Γιουβέντους και Μίλαν έχουν συμμετάσχει στο 66% των τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία 23 χρόνια. Ο οικονομικά ισχυρότερος όχι μόνο επικρατεί συνεχώς, αλλά αυξάνει διαρκώς και τη διαφορά του συγκριτικά με τους υποδεέστερους αντιπάλους. Η πρόταση για ένα μοντέλο τύπου NBA, όπου οι ομάδες που δεν πηγαίνουν καλά αποκτούν τους πιο ταλαντούχους νεαρούς παίκτες, απορρίπτεται από τους συλλόγους και η UEFA προσπαθεί απλώς να θέσει κάποιους όρους περιορισμού του χάσματος, οι οποίοι αποδεικνύονται μη εφαρμόσιμοι.

Σε συμβούλιο της UEFA τον προηγούμενο μήνα, ο Σεφέριν δεσμεύθηκε πως θα φέρει μία σειρά μέτρων που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση, αλλά όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας: «Θεωρώ αδύνατον να μπορέσουμε να ξαναδούμε παραδείγματα προηγούμενων δεκαετιών, όταν στην κορυφή της Ευρώπης ήταν ομάδες όπως η Στεάουα Βουκουρεστίου ή ο Ερυθρός Αστέρας. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Πιθανές οικονομικές αλλαγές, ωστόσο, ουσιαστικά κρέμονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς η UEFA «δεσμεύει» όλους τους συλλόγους στις τάξεις της μέσω των χρημάτων που δίνει. Οποιαδήποτε αλλαγή «προς τα κάτω», μπορεί να επιφέρει ρήξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή