Ο ρόλος της Fed σε μια εύρωστη οικονομία

Ο ρόλος της Fed σε μια εύρωστη οικονομία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προέκυψαν από την πρώτη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα υπό την προεδρία του Τζερόμ Πάουελ. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την προχθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Πάουελ σχολίασε συγκρατημένα την απόφαση της Fed για την αύξηση του βασικού επιτοκίου και τις αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι διχασμένη για το πόσο ακόμη μπορεί να μειωθεί η ανεργία και για το αν οι περικοπές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι ικανές να ενισχύσουν τον πληθωρισμό. Αλλά το μήνυμα που πέρασε ο νέος πρόεδρος της Fed είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία και αυτό μπορεί να δώσει πίστωση χρόνου στους υψηλούς αξιωματούχους της για να καταλήξουν σε κοινό συμπέρασμα.

Τα μέλη της επιτροπής ανοικτής αγοράς (FOMC), όπως ονομάζεται το συμβούλιο της Fed που συνεδριάζει και αποφασίζει για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, διαμόρφωσαν εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις στη διήμερη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Αναμένουν, φέτος, περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 3,8% από το 3,9% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο.

Εως το 2020, η ανεργία θα έχει υποχωρήσει στο 3,6%. Ο πληθωρισμός, παράλληλα, εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί στο 1,9% το 2018 και στο 2,1% το 2020. Δηλαδή, ύστερα από αρκετά χρόνια οι τιμές αναμένεται να κινηθούν κοντά στο 2% που είναι στόχος της Fed.

Αυτές οι επιδόσεις θα αποτελούσαν μεγάλη επιτυχία της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφάρμοζαν οι προκάτοχοι του κ. Πάουελ, η Τζάνετ Γέλεν και ο Μπεν Μπερνάνκι, την περίοδο που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Σήμερα, όμως, η Fed θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα σε περισσότερες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Μέλη της FOMC μιλούν για ακόμη πέντε αυξήσεις το τρέχον και το επόμενο έτος και άλλες δύο το 2020. Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το βασικό επιτόκιο θα έχει φθάσει στο 3,4%, δηλαδή θα είναι υψηλότερο κατά μισή μονάδα από τα επίπεδα που η Fed θεωρεί κατάλληλα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό που έχει αλλάξει στο οικονομικό τοπίο των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο είναι η δημοσιονομική πολιτική. Μετά τις περικοπές στη φορολογία των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 2,7% για το δ΄ τρίμηνο, αντί του 2,5% που προβλέπονταν τον Δεκέμβριο. Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα της οικονομίας, διότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθούν οι επενδύσεις.

Αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά τον στόχο του υπουργείου Οικονομίας για ρυθμό ανάπτυξης 3% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Εκτός από αυτήν την επιφύλαξη που εξέφρασε ο νέος επικεφαλής της Fed, αναφέρθηκε επίσης στον προβληματισμό των αμερικανικών επιχειρήσεων για τους δασμούς που έχει δρομολογήσει ο Λευκός Οίκος. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως προειδοποιητικό σημάδι για την πολιτική που ακολουθεί ο άνθρωπος που τον διόρισε, δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώτη συνέντευξη του κ. Πάουελ διέφερε υφολογικά από αυτές που έδινε η προκάτοχός του Τζάνετ Γέλεν. Επί της ουσίας, όμως, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Επικράτησε ψυχραιμία στις αγορές των ΗΠΑ, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να μην παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε περιορισμένες απώλειες την Τετάρτη, αντανακλώντας ένα κλίμα ηρεμίας. Μεγαλύτερα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή