Αβραμόπουλος: Κοινωνική αναγκαιότητα η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών

Αβραμόπουλος: Κοινωνική αναγκαιότητα η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λαϊκισμός, οι ξενοφοβικές δυνάμεις και ο εθνικισμός που τελευταία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος εντός της Ευρώπης, κλείνουν το δρόμο προς μια ελεύθερη κοινωνία», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ένωσης στην Τουρκία, ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν εκταμιεύονται, προκειμένου να προστεθούν στον τουρκικό προϋπολογισμό, αλλά συνεισφέρουν απευθείας στη στήριξη των αναγκών των Σύρων προσφύγων. Η πρόκληση που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών και η αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης. «Η ενσωμάτωση δεν ειναι τσιρότο σε πληγή. Είναι κοινωνική αναγκαιότητα, όχι απλώς επείγουσα προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Στον τομέα της εργασίας όμως, οι μετανάστες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια φθηνή λύση από τους εργοδότες. «Δεν θέλουμε φτηνό εργατικό δυναμικό. Στην πράξη οι μεν φοβούνται ακόμη τους δε και ειδικά οι γυναίκες έχουν μείνει πίσω», σημείωσε η Anila Noor, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη μετανάστευση.

«Πρέπει να περάσουμε από τη φάση της κρίσης και της απάντησης στα προβλήματα, στην αφομοίωση», πρόσθεσε η Λάουρα Τόμσον, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική της Επιτροπής για τη μετανάστευση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός υπογράμμισε ότι το άσυλο θα πρέπει να χορηγείται σε ατομικό επίπεδο και να γίνεται διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού γίγνεσθαι, ωστόσο «όσοι ενεργούν με υπευθυνότητα και με γνώμονα την αλληλεγγύη έχουν συχνά τιμωρηθεί, και αυτό το βλέπουμε σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι πολιτικές μετανάστευσης, όπως είπε, συνέβαλαν στην αρνητική έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η επόμενη στρατηγική της Ένωσης θα πρέπει να δομείται στη θεμελίωση μιας δομημένης διαδικασίας ασύλου που θα εγγυάται μέσω κοινών κανόνων τη νομική υποχρέωση παροχής φροντίδας σε όσους δικαιούνται άσυλο, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και η νομική στήριξη στους ανηλίκους και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η εφαρμογή της αρχής της μετεγκατάστασης και ο μετριασμός εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη χώρα εισόδου πρέπει να είναι αυτή που θα επεξεργαστεί την αίτηση ασύλου, κρίνεται και αυτή απαραίτητη, πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Επιπρόσθετα, η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει ιδιαίτερα στους μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς, αλλά παράλληλα να φροντίσει να ενσωματώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην κοινωνία «προτού να τους στρατολογήσουν άλλοι με εξτρεμιστικές λογικές», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης του Μέχελεν, Μπαρτ Σόμερς.

Πάντως, αυτή την περίοδο οι παράτυπες ροές και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί σημαντικά, αγγίζοντας επίπεδα προ κρίσης.

«Στην αρχή, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τα κράτη-μέλη ήταν έτοιμα για αυτό που συνέβη. Τώρα, πρέπει να υπερασπιστούμε την αλληλεγγύη, ως βασική αρχή πάνω στην οποία δομείται το ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε τέλος ο κ. Αβραμόπουλος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή