Συγκίνηση στη Γαλλία για τον θάνατο του ήρωα αστυνομικού

Συγκίνηση στη Γαλλία για τον θάνατο του ήρωα αστυνομικού

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Γάλλος αστυνομικός που πήρε εθελοντικά τη θέση ενός ομήρου στο χθεσινό αιματηρό περιστατικό στην Τρεμπ της Γαλλίας, σώζοντας δεκάδες συμπολίτες του.

Ο Αρνό Μπελτράμ θυσιάστηκε για να χαρίσει τη ζωή σε μία γυναίκα που κρατείτο όμηρος ενώ κατάφερε να αφήσει κρυφά το κινητό του ανοιχτό, ώστε οι αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει το σούπερ μάρκετ να έχουν εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε στο εσωτερικό του καταστήματος. Ετσι οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, να εισβάλουν στο εσωτερικό και να σκοτώσουν τον δράστη που είχε προλάβει όμως να πυροβολήσει και να μαχαιρώσει τον ήρωα αστυνομικό.

Ο δράστης είχε ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους μέσα σε σούπερ – μάρκετ της περιφέρειας της Καρκασόν (στη νότια Γαλλία), όταν ο Αρνό Μπελτράμ, με κίνδυνο της ζωής του, «επέλεξε να πάρει τη θέση ομήρων που κρατούνταν στο εσωτερικό του σούπερ-μάρκετ», όπως εξήγησε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αστυνομικός «άφησε ανοικτό το τηλέφωνό του στο τραπέζι (…) και μόλις ακούσαμε τους πυροβολισμούς η GIGN (η επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων) επενέβη» και σκότωσε τον δράστη της επίθεσης που δήλωνε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε εξηγήσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Μετά τον θάνατό του, οι νεκροί της ομηρίας ανέρχονται πλέον σε τέσσερις.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Αρνό Μπελτράμ, δηλώνοντας πως ο αξιωματικός «έπεσε ως ήρωας» κατά τις επιθέσεις στη νότια Γαλλία και αξίζει «τον σεβασμό και τον θαυμασμό ολόκληρου του έθνους».

Επέδειξε «εξαιρετικό θάρρος και εξαιρετική αυταπάρνηση», πρόσθεσε ο Μακρόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ανακοινώνοντας το θάνατο του Αρνό Μπελτράμ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε σημείωσε: «Πέθανε για την πατρίδα του. Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του, την γενναιότητά του και τη θυσία του».

Ο Αρνό Μπελτράμ ανήκε στη Χωροφυλακή του Οντ (νότια Γαλλία) και προηγουμένως είχε διατελέσει διοικητής του λόχου της Αβράνς (δυτική Γαλλία) μέχρι το 2014, πριν γίνει σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικολογίας. Το 2016 προήχθη στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Ήταν παντρεμένος χωρίς παιδιά.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη μίας γυναίκας, η οποία φέρεται να σχετίζεται με τον 26χρονο δράστη της επίθεσης Ρεντουάν Λακντίμ.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίνς, επικεφαλής της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές, δήλωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για τη σχέση του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, τονίζοντας όμως ότι η παρακολούθηση του κατά τα έτη 2016-2017, δεν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν έτοιμος να δράσει ο ίδιος.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο Κριστιάν Γκιμπέρ έκανε τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς του όταν βρέθηκε αντίμετωπος με έναν οπλισμένο άνδρα που φώναζε στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» και τον απειλούσε με ένα μαχαίρι.

Οι πελάτες του σουπερμάρκετ Super U, στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο για να γλιτώσουν. Όπως ακριβώς είχαν κάνει και πριν από τρία χρόνια οι πελάτες ενός άλλου καταστήματος, ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι.

Ο Γκιμπέρ είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς όταν έφτασε στο κατάστημα για να ψωνίσει με τη σύζυγό του και την αδελφή της. Είπε στις δυο γυναίκες και σε κάποιους άλλους πελάτες να κλειδωθούν στο ψυγείο κι εκείνος άρχισε να ψάχνει στους διαδρόμους, ενώ τηλεφωνούσε ταυτόχρονα στην αστυνομία.

Τότε, είδε τον δράστη που κρατούσε ένα όπλο και ένα μαχαίρι να φωνάζει «Αλαχού Ακμπάρ» και να διατάζει κάποιους ανθρώπους να πέσουν στο πάτωμα.

«Κάποια στιγμή με πρόσεξε και μου επιτέθηκε με το μαχαίρι, φαντάζομαι επειδή δεν είχε άλλα πυρομαχικά» είπε ο Γκιμπέρ στο πρακτορείο Reuters. «Μετά, κοίταξα πίσω μου και δεν ήταν πια εκεί, έτσι ξεγλίστρησα από την έξοδο κινδύνου. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπα πού βρισκόταν», πρόσθεσε.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σουπερμάρκετ. Λίγο νωρίτερα ο δράστης, ο 26χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εντόπισε τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόγκινγκ στην πόλη, άνοιξε πυρ και τραυμάτισε έναν από αυτούς στον ώμο. Ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, για να φτάσει λίγα λεπτά αργότερα στην Τρεμπ που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής, τον Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μπελτράμ του είχε προτείνει να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και να κρατήσει μόνο εκείνον. Φρόντισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Ο Αντρέ Μπιβάν, 76 ετών, είχε τελειώσει τα ψώνια του και κατευθυνόταν στο ταμείο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τον Λακντίμ. «Έπεσα στο πάτωμα όταν άκουσα πυροβολισμούς για δεύτερη φορά και τότε τον είδα να περπατάει ανάμεσα στα ταμεία», είπε.

Ένας άλλος πελάτης τον βοήθησε να πάνε μέχρι την αποθήκη-ψυγείο, όπου κρύφτηκαν για μισή ώρα και μετά ξεγλίστρησαν έξω.

Ο Φρανσουά, ένας υπάλληλος, έτρεξε στο σημείο απ' όπου ακούγονταν οι πυροβολισμοί και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο που, όπως είπε, μιλούσε εκείνη την ώρα για το Ισλαμικό Κράτος. Απομακρύνθηκε και βοήθησε περίπου 20 πελάτες να βγουν από την πίσω πόρτα.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο υπάλληλος Λασανά Μπατιλί από το Μάλι έσωσε τους πελάτες ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι, κρύβοντάς τους στην αποθήκη-ψυγείο του καταστήματος, όταν δέχτηκαν επίθεση από έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή που σκότωσε τέσσερις ομήρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή