Washington Post: Το τρίγωνο Τραμπ – Παπαδόπουλου -Καμμένου και οι σχέσεις με τη Μόσχα

Washington Post: Το τρίγωνο Τραμπ – Παπαδόπουλου -Καμμένου και οι σχέσεις με τη Μόσχα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος είχε την ενεργό ενθάρρυνση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει τις επαφές του με τη Μόσχα, αποκαλύπτει άρθρο της Washington Post που κάνει μάλιστα ειδική μνεία στις σχέσεις του πρώην συμβούλου του Αμερικανού προέδρου με τον «ρωσόφιλο εθνικιστή» Έλληνα Υπουργό Αμύνης, Πάνο Καμμένο.

Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται ότι ο ομογενής Γ. Παπαδόπουλος είχε λάβει -μέσω email- την έγκριση υψηλόβαθμων στελεχών του στρατοπέδου Τραμπ να προχωρήσει στη συνέντευξη που του είχε ζητήσει ρωσικό πρακτορείο, με την υπόδειξη μάλιστα των ωφελειών που μπορεί να υπάρξουν από μία συνεργασία με τη Ρωσία.

Η ανταλλαγή των email αυτών, τονίζει ο συντάκτης του άρθρου,  είναι μια ένδειξη ότι ο Παπαδόπουλος –που πίεζε την πλευρά Τραμπ να συναντηθούν με Ρώσους αξιωματούχους- είχε τις ευλογίες των υπευθύνων της καμπάνιας για κάποιες από τις διεθνείς προσεγγίσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Παπαδόπουλος παραδέχθηκε πέρυσι την ενοχή του ότι είπε ψέματα στο FBI  για τις επαφές του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι αξιωματούχοι του Τραμπ  είχαν προσπαθήσει να περιγράψουν τον 30χρονο σύμβουλο επί των ενεργειακών θεμάτων ως έναν «χαμηλόβαθμο εθελοντή», η προσέγγιση του οποίου με τη Ρωσία ουδέποτε είχε εγκριθεί από την πλευρά Τραμπ, αντιθέτως δε είχε σε κάποιες περιπτώσεις αποθαρρυνθεί.

Τα email που έχουν περιγραφεί στην Washington Post, σημειώνει η εφημερίδα, δείχνουν ότι ο Παπαδόπουλος είχε πολύ πιο εκτεταμένες επαφές με τους υπευθύνους της καμπάνιας Τραμπ , καθώς ανάμεσα σε αυτούς που επικοινωνούσε ήταν ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού Στηβ Μπάνον και ο τότε σύμβουλος  Μαικλ Φλιν.

Οι επαφές με τον Π. Καμμένο

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμαζόταν να αναλάβει καθήκοντα, ο Παπαδόπουλος προσπάθησε επίσης να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τον Ελληνα υπουργό Αμύνης, μεταφέροντας μία πρόταση του τελευταίου για στρατηγική συμμαχία του φιλικά προσκείμενου στη Ρωσία Ελληνα αξιωματούχου, πρόταση που είχε μελετηθεί και από τους Μπανον – Φλιν, αναφέρει το άρθρο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον Δεκέμβριο του 2016, ο Παπαδόπουλος ειδοποίησε τον ειδικό σύμβολο και εκτελεστικό διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, Στηβ Μπάνον ότι είχε έρθει σε επαφή με τον «φιλορώσο εθνικιστή»  Έλληνα υπουργό Αμύνης, ο οποίες είχε συναντηθεί με τον Πούτιν.

«Θέλουν να υπογράψουν μία διακυβερνητική συμφωνία με τις ΗΠΑ  για ενεργειακά θέματα στη θάλασσα, ένα στρατηγικό προπύργιο στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» έγραψε ο Παπαδόπουλος σε mail.

Ο Μπάνον προώθησε το μήνυμα αυτό στον (παραιτηθέντα πλέον ) Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και στο αναπληρωτή του Κ. Τ Μακ Φάρλαντ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Φλιν ανταποκρίθηκε ενεργά στην ελληνική προσφορά. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Φλιν  απάντησε με email στον Παπαδόπουλο ότι πιστεύει ότι οι προτάσεις του νέου συμβούλου παρουσίαζαν  «μεγάλες ευκαιρίες».

«Θα τις εξετάσουμε και καθορίσουμε εάν αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξεκινήσουμε νωρίς».

Όπως σημειώνει το άρθρο, ο Π. Καμμένος είχε πει σε συνέντευξή του ότι δεν είχε αναζητήσει τη βοήθεια του Παπαδόπουλου στην προσπάθεια προσέγγισης συμβούλων του Τραμπ.  Είχε επίσης πει ότι πριν από τις εκλογές ο Παπαδόπουλος του είχε στείλει μια ενεργειακή πρόταση που πίστευε ότι είχε αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή