Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν προς Ε.Ε. ενόψει Βάρνας

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν προς Ε.Ε. ενόψει Βάρνας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς τη Δύση, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Τραπεζούντα την Κυριακή. 

Ο Τουρκος Πρόεδρος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων».

Μάλιστα, σε μια μάλλον αινιγματική τοποθέτησή του, υπογράμμισε πώς για τα όσα επιρρίπτουν στην Τουρκία, ο ίδιος έχει βίντεο που τα αντικρούουν, τα οποία μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να προσκομίσει στη Σύνοδο τη Δευτέρα.

Η Σύνοδος της Δευτέρας στη Βάρνα, εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση για τους Ευρωπαίους. Κατά τη διάρκειά της θα συζητηθεί η ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία είχε συνομολογηθεί τον Μάρτιο του 2016.

Με ιδιαίτερα προσεκτικές διπλωματικές κινήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα, τη στιγμή που γίνονται προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κρατούνται δύο Ελληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία και οι τόνοι ανεβαίνουν με την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν να χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη» από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. 

Η παγιωμένη άποψη στις Βρυξέλλες είναι ότι «κανείς δεν πιστεύει πως χωρίς τη σύνοδο στη Βάρνα θα είμαστε καλύτερα». Γι’ αυτό και το κατά πόσον πρέπει ή όχι να διεξαχθεί μία σύνοδος με τους δύο επικεφαλής της Ε.Ε., τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη μία πλευρά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, τελικά δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή