Αφρικανική σκόνη: Οι ειδικοί μιλούν στην «Κ» και δηλώνουν ανήσυχοι

Αφρικανική σκόνη: Οι ειδικοί μιλούν στην «Κ» και δηλώνουν ανήσυχοι

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκόνη από την Αφρική έχει σκεπάσει και πάλι πολλές περιοχές της χώρας με την ατμόσφαιρα να μοιάζει απόκοσμη και αποπνικτική. Οι εικόνες της περασμένης Παρασκευής από την επέλαση της σκόνης στην Κρήτη διαμορφώνοντας μία κοκκινωπή ατμόσφαιρα είναι χαρακτηριστικές, ενώ την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις για τα μικροσωματίδα στην ατμόσφαιρα έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Πετράκης, εκφράζει την ανησυχία του μιλώντας στο kathimerini.gr, για το φαινόμενο της μεταφοράς της σκόνης και τονίζει ότι το φαινόμενο θα είναι επαναλαμβανόμενο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας το συγκεκριμένο φαινόμενο φυσικά, ωστόσο η έντασή του είναι πραγματικά ανησυχητική. Υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την Παρασκευή αλλά και πάλι οι συγκεντρώσεις σκόνης και σωματιδίων είναι μεγάλες», λέει ο κ. Πετράκης και εξηγεί: «Ο λόγος είναι ότι, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει τα 50 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα στην ατμόσφαιρα, μέγιστο όριο, στην Κρήτη, έφτασαν ακόμα και τις 4.000.

Η αφρικανική σκόνη «μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και στις γεωργικές καλλιέργειες καθώς περιέχει βαρέα μέταλλα τα οποία δεν ευνοούν και είναι βλαβερά», προσθέτει.

Όπως λέει ο κ. Πετράκης, «το θέμα έχει να κάνει με την ραγδαία ερημοποίηση σε πολλές περιοχές του

πλανήτη. Τεράστιες εκτάσεις χάνουν τη βλάστησή τους με αποτέλεσμα το έδαφος να προσφέρεται για τη δημιουργία της σκόνης αλλά και τη μεταφορά της».

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνει ότι «το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να σταματήσει η ερημοποίηση στην περιοχή όπου εξάγεται η σκόνη», συγκεκριμένα, η περιοχή που επηρεάζει τη χώρα μας, η έρημος Σαχάρα, μεγαλώνει κατά 50 χιλιόμετρα το χρόνο. «Μόνο η δημιουργία βλάστησης και καλλιεργειών μπορεί να αλλάξει κάτι», συμπληρώνει ο κ. Πετράκης.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο θα μας επισκεφθεί ξανά και θα επαναλαμβάνεται», υποστηρίζει, ενώ τέλος, σημειώνει ότι για να αποσυμφορηθεί η ατμόσφαιρα χρειάζονται βροχές ή βοριάδες.

Επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο kathimerini.gr, για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η σκόνη από την Αφρική, εξέφρασε την ανησυχία του για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

«Το μεγάλο πρόβλημα, είναι με τους ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η αφρικανική σκόνη στην πυκνότητα που εντοπίζεται στην ατμόσφαιρα, μπορεί να τους προκαλέσει βρογχοσπασμό με συνέπεια έντονο βήχα ή κρίση βρογχικού άσθματος».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος, για να προστατευθούν αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, χρειάζεται αποφυγή της έκθεσης σε αυτή, κλειστά παράθυρα, αλλά και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για τυχόν ανάγκη εντατικοποίησης της αγωγής.

«Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για όσους δεν έχουν τέτοια προβλήματα, εκτός αν δεν το γνωρίζουν. Αυτή η έκθεση είναι περιοριστική, δεν μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα», σημειώνει.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε, επίσης, να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτήν την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

Συστάσεις

Το υπουργείο Υγείας, κατά το παρελθόν, είχε δώσει στη δημοσιότητα συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων.

Συγκεκριμένα, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν:

– ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα.

– ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικών φαρμάκων.

– άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή