ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος ΜέΡΑ25, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις με τις οποίες αναμένεται να κατέβει στις εκλογές. Αν και ο στόχος είναι οι ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε έτοιμος και για την πιθανότητα εθνικών εκλογών.

Ο κ, Βαρουφάκης τόνισε στην ομιλία του, ότι «δεν είμαστε πλέον μόνοι, αυτό είναι το μήνυμα, εμείς δεν "μένουμε Ευρώπη", είμαστε Ευρώπη. Είμαστε απαραίτητη εξέλιξη, είμαστε φάρος ελπίδας, όπως είπε ο Τσόμσκι».

«Τον Φλεβάρη του 2016 στο Βερολίνο ξεκινήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε την Ελληνική "Ανοιξη παντού"», είπε ο κ,Βαρουφάκης και σημείωσε πως η ΜέΡΑ25, όπως και το DiEM25, έχει μπροστά του να παλέψει με δυο «τέρατα»: το κατεστημένο της Ευρώπης και τους ξενοφοβικούς εθνικισμούς που γεννιούνται από την τοξική λιτότητα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε, πως το νέο αυτό πανευρωπαϊκό κόμμα, συνίσταται στη λογική του «είμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «τρίβουμε τα μάτια μας όταν η επίσημη Αριστερά αναλαμβάνει να είναι εφαρμοστής της λιτότητας» και πρόσθεσε ότι «είναι αβάσταχτο να ακούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει πως τη λιτότητα θα τη διώξουμε μέσα από τη λιτότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή, είπε ότι «όσο εκείνοι (οι εκλεγμένοι πολιτικοί) μετατρέπουν το Κοινοβούλιο σε φαρσοκωμωδία, εμείς θα μετατρέπουμε τα θέατρα σε κοινοβούλιο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στους Βίζερ-Στουρνάρα και σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αναφορικά με το «κόστος Βαρουφάκη» την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας: «δεν κόστισα απολύτως τίποτα».

«Η τρόικα ήθελε να μου χρεώσει το μνημονιακό δάνειο το οποίο αρνήθηκα να πάρω. Πραγματικός στόχος δεν ήμουν εγώ, αλλά ήθελαν να λοιδορήσουν τον λαό που τόλμησε να αρνηθεί (με το δημοψήφισμα) αλλά και όσα στελέχη διαφοροποιήθηκαν από αυτή την πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης, συγκαταλέγονται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και η δημιουργία ενός σώματος αντίστοιχου του FBI, το οποίο θα ελέγχει το πολιτικό και το μεγάλο επιχειρηματικό έγκλημα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέπτυξε επίσης τις επτά τομές του προγράμματός του για το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις - και επανέλαβε πως ενόσω οι δανειστές δεν συμφωνούν, η κυβέρνηση θα πρέπει ακολουθεί την πολιτική Ντε Γκολ - την πολιτική της άδειας καρέκλας .

Στο μεταξύ, μήνυμα πως τα πράγματα στην Ευρώπη μπορούν να αλλάξουν, έστειλε από την Αριζόνα ο Νόαμ Τσόμσκι, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρο μήνυμα για το αύριο την ίδρυση του DiEM25 και της ΜέΡΑΣ25. Ο κ.Τσόμσκι αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα και καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικοοικονομικές ελίτ, για τη μεγάλη ζημία που υπέστη.

Στον χαιρετισμό του, ο Βασίλης Βασιλικός επέλεξε να ξεκινήσει με ποίηση, για να τονίσει πως η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τον υλικό και άυλο πολιτισμό της μέσω δυο αρνητικών σταθμών για την Γηραιά Ήπειρο: «Η Ευρώπη έφαγε ένα πρώτο χαστούκι, αυτό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και ένα δεύτερο αυτό του ευρώ. Έτσι έχασε το Π και το Η, και έμεινε κουτσή, δηλαδή έμεινε ευρώ(πη)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός. Συμπλήρωσε δε, πως δεν μπορείς να προχωρήσεις σε κοινό νόμισμα όταν δεν έχεις κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα - ενώ καταλήγοντας δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι κατά σύμπτωση ελληνικό. Πρόκειται για πρόβλημα ευρωπαϊκό».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ