NEWSLETTER

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολές από το γκέτο

«Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με την επιμέλεια του Λεόν Σαλτιέλ. Πρόκειται για τρεις δυνατές, βαθιά συγκινητικές επιστολές προς τους γιους τους στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την αναχώρησή τους για το Αουσβιτς. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και η καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής περιγράφονται στα γράμματα των τριών γυναικών προς τα παιδιά τους, προσφέροντας νέα στοιχεία για την τόσο σημαντική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Χαρισματικός… Χίτλερ

Ινδικός εκδοτικός οίκος, ο B Jain Publishing Group, με τη θυγατρική του Pegasus, κυκλοφόρησε το 2016 ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Σπουδαίοι ηγέτες», αφιερωμένο σε εκείνους «που αφιερώθηκαν στην πρόοδο της χώρας και του λαού τους». Μεταξύ των ηγετών, ο… Αδόλφος Χίτλερ, που αιματοκύλισε την Ευρώπη. Φαντάζεστε τον σάλο που προκάλεσε όταν ο Τύπος ανακάλυψε αυτή την έκδοση. Ο Ινδός εκδότης όχι μόνον συμπεριέλαβε τον Χίτλερ στην ομάδα των σπουδαίων ηγετών, αλλά έβαλε και το πορτρέτο του στο εξώφυλλο του βιβλίου. Ο Pegasus αναγκάστηκε να αποσύρει το βιβλίο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, φιγουράριζαν ο Γκάντι, ο Τσώρτσιλ, ο Ομπάμα και ο Νέλσον Μαντέλα.

Για τη δημοκρατία

O Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συζητεί με τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη την Πέμπτη 29/3 στις 9 μ.μ. στο Public Cafe του Συντάγματος, για τη δημοκρατία στη μεταπολίτευση. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους βιβλίου με τίτλο «Από πού κι ώς πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;» (εκδ. Μεταίχμιο), προσπαθούν να ερμηνεύσουν όλα τα παράλογα που μας συμβαίνουν σήμερα, όλα όσα μας απασχολούν και μας προβληματίζουν. Με τους συγγραφείς θα συζητήσουν ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης και η Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέπτρια λέκτορας στο Κέμπριτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή