Λαβρόφ: «Αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων οι απελάσεις διπλωματών»

Λαβρόφ: «Αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων οι απελάσεις διπλωματών»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποσχέθηκε χθες ότι η Ρωσία θα απαντήσει στις συντονισμένες απελάσεις διπλωματών της από σειρά χωρών με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι απελάσεις είναι αποτέλεσμα «κολοσσιαίων πιέσεων και κολοσσιαίων εκβιασμών» από την πλευρά των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, 16 χώρες της Ε.Ε. καθώς και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα απελάσουν πάνω από 130 Ρώσους διπλωμάτες, μετά την επίθεση κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του με νευροπαραλυτικό αέριο στη Βρετανία. Η Βρετανία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ενέργεια της Ρωσίας, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

«Το συμπέρασμα από αυτή την υπόθεση είναι ότι έχουμε δίκιο όταν λέμε πόσο λίγες ανεξάρτητες χώρες έχουν μείνει στον σύγχρονο κόσμο, στη σύγχρονη Ευρώπη», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο συνόδου για το Αφγανιστάν, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. «Οταν ζητούν σε έναν-δύο διπλωμάτες μας να φύγουν από τη μία ή την άλλη χώρα και ταυτόχρονα μας ψιθυρίζουν ότι μας ζητούν συγγνώμη, είμαστε βέβαιοι ότι είναι αποτέλεσμα κολοσσιαίας πίεσης και κολοσσιαίου εκβιασμού, που είναι το βασικό εργαλείο της Ουάσιγκτον στη διεθνή σκηνή», προσέθεσε ο Ρώσος υπουργός. «Μείνετε ήσυχοι, θα απαντήσουμε».

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν

Παράλληλα, εναντίον των αντανακλαστικών αντιδράσεων εις βάρος της Ρωσίας τάχθηκε χθες ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Γενικά, οι κυρώσεις πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία και όχι σε υποθέσεις», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός. Πάντως, παρά το τεταμένο κλίμα, χθες η Γερμανία ολοκλήρωσε τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II, που συνδέει ενεργειακά τη Ρωσία με τη Βόρεια Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή